Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Patru din zece români vor să călătorească după 15 mai
40% dintre români plănuiesc să călătorească după ridicarea restricţiilor din 15 mai, dar vor opta pentru cazări izolate şi rezervări fără risc, reiese dintr-un studiu publicat de o platformă de rezervări on-line. Pe de altă parte, specialiștii în turism spun că există o schimbare a comportamentului în alegerea vacanțelor, în sensul că trei sferturi dintre turiştii care preferă destinații externe îşi vor rezerva vacanţele în ultimul moment, în funcţie de evoluţia situaţiei pe plan internaţional.
România va fi principala destinaţie de vacanţă pentru acest an, au declarat aproape jumătate dintre respondenţii care au participat la cercetarea realizată de platforma Travelminit.ro, iar, spre deosebire de alţi ani în care preţul avea întâietate în luarea deciziei de cumpărare, în 2020, siguranţa şi tipul proprietăţii se află printre principalele motive de rezervare.
Astfel, 38% dintre români susţin că vor opta pentru cazări în zone izolate, iar 31% pun accent pe curăţenie şi igienizare în vederea rezervării unei cazări.
Pe de altă parte, printre motivele pentru care românii se tem să călătorească în viitorul apropiat se află: riscul de contaminare cu coronavirus (55%), teama de a pierde avansul achitat la unitatea de cazare (39,7%), teama de a servi mese la restaurant (12%), lipsa banilor, restricţiile de distanţare socială şi alte măsuri restrictive de prevenire a contaminării.
Cu toate acestea, peste 40% dintre cei chestionaţi au în plan să călătorească după ridicarea restricţiilor, iar aproape o treime (31%) au declarat că aveau deja planificat concediul de anul acesta şi că plănuiseră bugetul respectiv.
Specialiştii estimează că bugetul total al vacanţei va scădea cu câteva procente, diferenţa fiind mai mică în cazul serviciilor de cazare şi semnificativă în cazul activităţilor conexe, cum ar fi tur ghidat şi altele.
Pe de altă parte, potrivit unui alt sondaj, românii vor renunţa la a-şi rezerva vacanţe în regim de „early booking“, în următoarele nouă luni, și se vor orienta către ofertele de tip „last minute”.
„Din estimările mele, cel puţin pentru acest an, circa 75% dintre turişti nu vor mai apela la ofertele early booking şi vor rezerva cu 1-2 luni înainte de plecare. În funcţie de evoluţia situaţiei pe plan internaţional, este posibil ca acest obicei să se perpetueze şi anul viitor“, a declarat consultantul în turism, Traian Bădulescu.
La rândul său, Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel, susţine că turiştii sunt destul de reticenţi în a face rezervări.
„Din discuţiile pe care atât noi, cât şi partenerii noştri din ţară le-am avut cu turiştii, aceştia se arată tot mai reticenţi la a-şi rezerva o vacanţă în următoarea perioadă. Litoralul Mării Negre a fost cel mai căutat, atât la români, cât şi la bulgari, foarte mulţi clienţi sunând doar să obţină informaţii pentru vacanţe în această vară, dar cu mari rezerve“, a spus Bădîrcea.
(Cristina Zamfirescu)