Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Pe scurt

Pe scurt

Data: 09 Feb 2009

Brânza vândută în piaţă nu trebuie vidată

Tot mai mulţi ciobani au apelat la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) pentru a obţine documentul de înregistrare sanitar-veterinară, cu ajutorul căruia pot comercializa brânza de Sibiu, conform normelor UE. Potrivit DSVSA, în ultimele 6 zile s-au înregistrat la Sibiu 17 producători care comercializează lapte de vacă şi 12 producători care vând brânzeturi din lapte de oaie. Ciobanii se grăbesc să intre în legalitate, după ce, în urma ultimelor controale din pieţele din Sibiu, doar câţiva au mai fost lăsaţi să îşi vândă brânza, urda şi caşul. La Sibiu sunt înregistraţi sanitar-veterinar pentru vânzare directă 332 de mici producători (288 de producători pentru comerţ cu miere de albine, 4 pentru ouă şi 40 de producători cu lapte de vacă), iar pentru vânzare cu amănuntul - 1.549 de agenţi economici cu produse de origine animală şi 168 cu produse de origine neanimală, la care se adaugă 26 de producători individuali care comercializează brânzeturi (7 producători din lapte de vacă şi 19 din lapte de oaie). Inspectorii DSVSA precizează că laptele crud se poate comercializa în ambalaje de sticlă sau ambalajul clientului, iar brânzeturile nu trebuie vidate, ci se comercializează tradiţional, depozitate în cutii de plastic sau putini, iar degustarea brânzeturilor, la solicitarea consumatorilor, se poate realiza în condiţii de protejare a produselor, folosind o scobitoare, lingura sau furculiţa.

Patronii de „second-hand“ uită să dezinfecteze hainele scoase la vânzare

Problemele financiare generate de criza mondială aduc tot mai mulţi consumatori în magazinele „second-hand“. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat modul în care comercianţii pun pe piaţă hainele uzate. Controlul desfăşurat la nivel naţional, care a cuprins 694 de operatori economici, a evidenţiat numeroase abateri de la legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor, fiind aplicate 440 de amenzi contravenţionale şi dispunându-se retragerea de la comercializare a unor cantităţi importante de articole textile şi de îmbrăcăminte. Printre abaterile constatate se numără şi „omisiunea“ comerciantului de a curăţa şi dezinfecta hainele uzate. De asemenea, s-a constatat nerespectarea obligativităţii sortării lunare, în funcţie de gradul de uzură (articolele de îmbrăcăminte şi textile purtate sau uzate care nu sunt reţinute în urma sortării nu mai pot fi comercializate sau distribuite gratuit, fiind considerate deşeuri). De asemenea, produsele second-hand nu prezintă o etichetare corespunzătore.

Românii beau mai puţin decât europenii

Uniunea Europeană are cei mai mulţi consumatori de alcool din lume, media consumului anual fiind de 11 litri de alcool pur pe locuitor, România înregistrând un consum sub media europeană, a declarat, la lansarea unei campanii de prevenire, reprezentantul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), Diana Şerban. Aceasta a precizat că în UE circa 23 de milioane de persoane sunt dependente de alcool, cel mai mare consum fiind înregistrat în Europa de Est, în special în Bulgaria, Polonia şi Slovenia, iar peste 115.000 de persoane mor anual din cauza alcoolului. De asemenea, din cauza alcoolului se înregistrează anual aproximativ 60.000 de naşteri premature. ANA a lansat joi prima campanie de prevenire a consumului de alcool la locul de muncă, având ca scop informarea populaţiei implicate într-o formă legală de muncă asupra efectelor consumului de alcool.