Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Pe scurt

Pe scurt

Data: 16 Decembrie 2008

2008, un an bun pentru agricultură

Producţia agricolă a crescut cu 19,4% în 2008, faţă de anul trecut, conform datelor estimative, iar rezultatele ar fi fost chiar mai bune dacă suprafaţa cultivată nu ar fi continuat să scadă, a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu. Cea mai mare creştere a fost înregistrată la producţia vegetală - 32,2%ă, în timp ce producţia animală a avansat cu numai 0,3 procente. Serviciile agricole au scăzut cu 8,2%. Anul 2007 a impus, din cauza secetei, dezvoltarea serviciilor, mai ales în domeniul irigaţiilor, a explicat Voineagu. Pe primele nouă luni din 2008, producţia agricolă a crescut cu 20,5% faţă de perioada similară din 2007. „Anul agricol 2008 ar fi putut fi chiar mai bun dacă nu ar fi continuat procesul de scădere a suprafeţei agricole cultivate, pentru toate tipurile de culturi. Aproximativ 10% din totalul suprafeţei agricole, respectiv 1,5 milioane de hectare, sunt neutilizate. În acelaşi timp, efectivele de animale au scăzut în primele nouă luni, cu excepţia grupelor de ovine şi caprine“, a afirmat Voineagu.

Carnea de porc nu prezintă nici un risc

Consumul de carne de porc nu reprezintă nici un pericol pentru consumatori, iar Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă populaţiei să nu aibă reţineri din acest punct de vedere, informează un comunicat. Consiliul Ştiinţific susţine că, luând în considerare şi rezultatele studiului Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) privind reacţiile adverse la consumul de carne de porc contaminată cu dioxină, nivelul înregistrat în acest incident nu ar putea conduce la efecte adverse asupra sănătăţii consumatorilor. ANSVSA a retras din comerţ o cantitate de 42,684 tone de carne şi preparate din carne suspecte de contaminare, deşi nu există dovada certă a contaminării cu dioxină a tuturor loturilor de carne de origine din Irlanda. Inspectorii sanitar-veterinari continuă investigaţiile pentru precizarea prezenţei şi concentraţiei dioxinei în loturile de carne sechestrate şi incriminate.

19 decembrie, ultima zi pentru depunerea dosarelor de finanţare

Autoritatea de Management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit au decis prelungirea termenului limită de primire a cererilor de finanţare pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală până în data de 19 decembrie 2008, informează MADR. Măsurile pentru care solicitanţii mai pot depune proiecte sunt Măsura 121 -„Modernizarea exploataţiilor agricole“, Măsura 123 - „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere“ şi Măsura 322 - „Renovarea şi dezvoltarea satelor“. De asemenea, tot până la aceeaşi dată, vor fi disponibile şi finanţările pentru cele două scheme de ajutor de stat, XS 13/2008 „Prelucrarea produselor agricole“, XS 28/2008 „Prelucrarea produselor silvice“, dar şi pentru Măsura 312 - „Sprijinirea microîntreprinderilor“ şi pentru Măsura 313 - „Încurajarea activităţilor turistice“.