Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Pe scurt

Pe scurt

Data: 19 Noiembrie 2008

3 euro pentru tăierea porcului de Crăciun

Directivele europene privind bunăstarea animalelor impun ca animalele să fie anesteziate total înainte de sacrificare (asomate), astfel încât să nu sufere atunci când sunt ucise. Reprezentanţii României au purtat discuţii cu oficialii Comisiei Europene (CE) încă de anul trecut, din decembrie, pentru a obţine o derogare, astfel încât ţăranii să poată sacrifica animalele înainte de sărbătorile de Crăciun şi Paşte fără asomare pentru următorii 3 ani, scrie recolta.eu. CE a acceptat să discute pe tema derogării, însă doar după ce România va elabora un program de educare a populaţiei în legătură cu normele europene legate de bunăstarea animalelor. „Normal că UE nu a mai adus vorba de nici o derogare, pentru că România nu a luat nici o măsură. Nu am fost în stare să profităm de o ocazie unică, după ce reprezentanţii Comisiei ne-au spus că ne acordă derogarea dacă facem un plan simplu de informare. O să implementăm asomarea peste 10 ani din cauza lipsei de interes şi autoritate a ANSVSA“, a spus Liviu Harbuz, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, citat de recolta.eu. Potrivit lui Harbuz, ţăranii sunt obligeţi să contacteze medicii veterinari care pot să realizeze asomarea, iar pentru serviciul prestat, aceştia percep un tarif de aproximativ 3 euro pentru fiecare porc.

Agricultorii timişoreni îşi unesc forţele

Fermierii timişoreni din sectoarele vegetal şi zootehnic se vor uni în aceeaşi asociaţie, pentru a le fi mai eficiente acţiunile menite să le rezolve problemele. „De luni, vom lua măsuri de extindere a obiectului de activitate al asociaţiei, la solicitarea unui număr crescând de fermieri, care vor să facă parte din asociaţia noastră“, a declarat economistul Nicolae Oprea, secretarul Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş. De pe lista nemulţumirilor care i-au determinat pe fermieri să se unească nu lipseşte criza spaţiului de păşunat, astfel că fermierii nu pot închiria, dar nici concesiona aceste terenuri pentru a le întreţine şi a le utiliza în scopul hrănirii animalelor. Începând de luni, asociaţia îşi va schimba denumirea în Asociaţia Producătorilor de Cereale, Plante Tehnice şi a Crescătorilor de Animale Timiş.

Produse ecologice în cadrul Târgului de toamnă de la Iaşi

În perioada 21-22 noiembrie 2008 se va desfăşura, la Iaşi, Târgul de toamnă pentru produse ecologice certificate, în incinta Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV), programul de vizitare fiind între orele 10:00-17:00. Târgul, organizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ Iaşi şi Asociaţia Producătorilor Agricoli „UNCALNIS“ din Republica Moldova, în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România, va reuni principalii producători şi distribuitori, care vor expune produse ecologice. Va fi organizat şi un seminar pentru agricultura ecologică, „Noile reglementări ale CE şi promovarea produselor agroalimentare ecologice“. La eveniment va participa şi Teodora Aldescu, consilier pentru Agricultură ecologică din cadrul Ministerului Agriculturii, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor de produse ecologice.