Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Pe scurt

Pe scurt

Data: 25 Octombrie 2008

Sărbătoare la Pleşcoi

Astăzi demarează prima ediţie a sărbătorii cârnaţilor de Pleşcoi care are drept scop popularizarea mărcilor tradiţionale româneşti. „Secretul localnicilor din zona Berca-Pleşcoi-Săpoca provine din vremea haiducilor care prindeau oile boierilor şi, pentru a nu fi prinşi cu prada vie, o făceau pastramă şi cârnaţi după o tehnologie cunoscută numai de ei“, a susţinut Cristina Partal, preşedintele ANTREC România, organizator al evenimentului. Manifestarea îşi propune să popularizeze produsele care nu se găsesc nici în supermarketuri şi nici la diverse companii de prelucrare a cărnii, ci în satele româneşti, unde se mai păstrează tradiţii transmise din generaţie în generaţie. Cârnaţii de Pleşcoi, prima marcă tradiţională înregistrată în România, sunt speciali şi datorită vegetaţiei unice datorată zăcămintelor de sare din subsolul Carpaţilor de Curbură care dă savoare şi frăgezime cărnii de oaie. La sărbătoarea de la Berca participă reprezentanţi de la aproximativ 20 de pensiuni care, împreună, vor realiza un lanţ uriaş al cârnaţilor de Pleşcoi.

Cotele de lapte, depăşite de şapte state membre

Potrivit unui calcul provizoriu efectuat de Comisia Europeană pe baza declaraţiilor anuale ale statelor membre, şapte ţări din cadrul UE trebuie să plătească amenzi pentru depăşirea cotelor de lapte în valoare de 340 de milioane de euro pentru anul de comercializare 2007-2008. Şapte state membre, Austria, Cipru, Irlanda, Italia, Germania, Luxemburg şi Ţările de Jos, şi-au depăşit cotele de livrare. Laptele de vacă se comercializează în UE pe baza unor cote introduse iniţial cu scopul de a asigura un echilibru între cerere şi ofertă şi de a controla excedentele. Fiecare stat membru primeşte două cote, una pentru livrările către fabricile de lapte, cealaltă pentru vânzările directe către consumatori. În cadrul reformei PAC din 2003, s-a decis ca, până la 1 aprilie 2015, cotele de lapte să fie eliminate treptat. În propunerile privind evaluarea „stării de sănătate“ a PAC, Comisia a propus creşterea cotelor cu 1 procent pe an în perioadele 2009-2010 şi 2013 -2014, pentru a permite o „tranziţie fără probleme“ sau o adaptare treptată la dispariţia cotelor.

Conferinţă pe tema absorbţiei fondurilor europene

Finmedia organizează împreună cu Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), în data de 30 octombrie, la Bucureşti, conferinţa „Finanţare Rurală - o şansă pentru România?“, scrie portalul Agroazi. Evenimentul va aduce în prim-plan principalele modalităţi în care se pot obţine finanţări prin intermediul programelor dedicate. La discuţii vor participa reprezentanţi ai autorităţilor locale implicate direct în programele de dezvoltare, reprezentanţi ai băncilor comerciale care oferă soluţii de finanţare dedicate dezvoltării agriculturii şi specialişti în consiliere pe probleme de obţinere de finanţări. Vor participa Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii, Cornelia Mihai, secretar de stat în MAPDR, Veronica Toncea, director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural, Sorin Radu, director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.