Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Pe scurt

Pe scurt

Data: 02 Septembrie 2008

Interes sporit pentru „Drumul Verde“

Proiectul turistic „Drumul Verde“, finanţat de World Wide Fund for Nature - WWF (Fondul Mondial pentru Natura), în cadrul programului „O Europă cu mai multă natură“, a început să se bucure de aprecierea pasionaţilor de drumeţii montane. Potrivit coordonatorului proiectului, Edith Pop, turiştii români şi cei străini sunt interesaţi să parcurgă acest traseu montan, care se întinde între satul Mara şi Platoul Munţilor Gutâi aflat la aproximativ 1.100 metri altitudine. Proiectul are drept scop dezvoltarea principalelor mecanisme care pot lucra în favoarea naturii şi a oamenilor, precum şi protecţia mediului şi păstrarea tradiţiilor satului maramureşean. „În doar trei luni, câteva mii de turişti au străbătut pe jos, cu autocarul sau căruţă trasă de cai traseele inculse în Drumul Verde. Zona este absolut mirifică şi se întinde din satul Mara până la poalele Munţilor Gutâi. Traseul trece prin patru sate, pe un drum de munte. Înainte de a ajunge la cabana Răchita, unde există o fermă de vaci din rasa Bruna de Maramureş, turiştii beneficiază de o masă în mijlocul naturii, oferită de pensiunile agroturistice. Majoritatea turiştilor care ajung pe „Drumul Verde“ optează pentru parcurgerea traseului cu căruţa trasă de cai sau pe jos, mai puţin cu maşina. Chiar şi acest lucru reprezintă o dovadă de respect pentru natură“, a explicat Edith Pop, citată de Green Report. Pentru a veni în sprijinul turiştilor, autorii proiectului vor amplasa, în toamna acestui an, câte un panou indicator în fiecare localitate care face parte din proiectul „Drumul Verde“, cu detalii despre traseu, posibilităţi de cazare şi masă, dar şi detalii despre floră şi faună.

Peste 90 de milioane de euro pe an pentru fructele şi legumele elevilor europeni

UE are în vedere noi măsuri ce vor fi introduse de la începutul anului viitor, respectiv distribuirea gratuită de fucte şi legume în şcoli şi extinderea gamei de produse lactate disponibile. Se estimează că 22 de milioane de copii din UE sunt supraponderali, dintre care peste 5 milioane sunt obezi. Situaţia continuă să se înrăutăţească, previziunile arătând că numărul de cazuri va creşte cu aproximativ 400 de mii pe an. Majoritatea cetăţenilor europeni consumă prea puţine fructe şi legume (mai puţin de 400 de grame pe zi, cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii), iar consumul scade la generaţiile mai tinere. Pornind de la această stare de fapt, CE are un nou plan destinat să încurajeze adoptarea de către copii a unor obiceiuri alimentare sănătoase. Începând din 2009, Comisia doreşte să aloce fonduri europene pentru distribuirea gratuită de fructe şi legume în şcoli. Studiile realizate arată că, în cazul familiilor mai sărace, probabilitatea ca membrii acestora să consume zilnic cele cinci porţii de fructe şi legume proaspete recomandate este foarte mică. Costurile vor fi suportate, în mod egal, de UE şi de guvernele naţionale (proporţia fiind de 75/25, în cazul ţărilor mai puţin prospere). Contribuţia de la bugetul UE va totaliza aproximativ 90 de miloane de euro pe an. Programe similare de distribuire a laptelui în şcoli se aplică deja de peste 30 de ani. În prezent, Comisia doreşte să extindă programul pentru a include alte produse lactate, printre care brânzeturi, iaurt şi lapte bătut. Noul plan se va adresa şi unităţilor şcolare din învăţământul secundar.