Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Pe scurt

Pe scurt

Data: 01 August 2008

Acţiuni pentru salvarea codului şi a tonului

Ţările UE lansează patrule maritime comune, în lupta pentru salvarea speciilor aflate pe cale de dispariţie. Pe parcursul a două săptămâni, inspectori din Danemarca, Polonia, Lituania şi Suedia au efectuat 112 vizite-surpriză, fie îmbarcându-se pe vasele aflate în larg, fie verificându-le la revenirea în port. Au fost identificate zece cazuri de încălcare a legislaţiei, în special prin declararea unor capturi inferioare cantitativ. În cadrul celei mai mari campanii împotriva pescuitului excesiv desfăşurate până acum, agenţia coordonează acţiunile din Marea Mediterană şi Atlanticul de Est, la care participă circa 50 de nave de patrulare, 16 aeronave şi 30 de inspectori, pentru a reduce capturile de ton roşu (specie aflată pe cale de dispariţie). Campania se desfăşoară cu participarea a şapte ţări: Cipru, Franţa, Grecia, Italia, Malta, Portugalia şi Spania. UE este cel de-al treilea producător din lume în sectorul pescuitului şi acvaculturii, fiind, în acelaşi timp, unul din principalii exportatori de produse din peşte cu valoare ridicată. Majoritatea capturilor de peşte la nivel comunitar se realizează în Atlanticul de Est şi Marea Mediterană.

Produsele de la animalele clonate, bune pentru consum

Consumul de carne şi lapte provenit de la animale clonate nu reprezintă nici un risc cunoscut, sunt de părere oficialii europeni. Concluzia raportului final al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) arată că sănătatea oamenilor care se hrănesc cu alimente provenite de la animale clonate nu este în nici un fel pusă în pericol, scrie cotidianul britanic „The Guardian“. „Cercetările noastre nu prezintă nici o dovadă care să sugereze vreo diferenţă între produsele alimentare provenite de la animalele crescute în mod tradiţional şi cele de la animalele clonate“, a declarat şeful EFSA, Vittorio Silano, la prezentarea raportului final al autorităţii de profil. Oficialul european a revenit astfel asupra poziţiei exprimate săptămâna trecută, când a declarat că produsele provenite de la animalele clonate ar putea să nu fie sigure pentru consum, urmând să fie efectuate studii suplimentare în acest domeniu.

Promovarea produselor agroalimentare se poate face cu bani europeni

Organizaţiile profesionale din domeniul agroalimentar care vor să obţină fonduri ale UE, pentru promovarea produselor pe piaţa comunitară trebuie să depună spre aprobare, la Ministerul Agriculturii, un program cu acţiunile de informare şi promovare, până la 30 noiembrie. Dacă va fi selectat, programul va fi transmis, ulterior, Comisiei Europene, care va decide finanţarea. Acţiunile de promovare pot viza, de exemplu, evidenţierea calităţii produselor comunitare, agricultura ecologică sau informarea despre sistemul european de protecţie a specialităţilor tradiţionale. Totodată, acestea se pot referi la riscurile consumului necontrolat de alcool. Alte activităţi eligibile la finanţare sunt legate de participarea la evenimente, târguri şi expoziţii de importanţă naţională sau europeană, în special prin standuri care să pună în valoare imaginea produselor comunitare. Printre produsele eligibile se numără fructele şi legumele, uleiul, laptele şi produsele din lapte, carnea, mierea şi vinul. Finanţarea UE este de 50%, restul costurilor revenind statului membru şi organizaţiilor profesionale şi interprofesionale (organizaţiile trebuie să contribuie cu cel puţin 20%).