Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Pe scurt

Pe scurt

Data: 10 Iulie 2008

Zone verzi, în miezul oraşelor

Europa ar trebui să introducă măsuri pentru crearea unor „zone verzi“ în centrele oraşelor, se arată într-un raport votat, ieri, în plenul Parlamentului European. „Uniunea Europeană ar trebui să definească o strategie de mobilitate urbană care să ducă la reducerea folosirii maşinilor personale şi la utilizarea transportului în comun“, se arată în raport. În acest mod, oraşele vor contribui la reducerea gazelor cu efect de seră şi la combaterea schimbării climatice. Centrele urbane se confruntă tot mai acut cu probleme precum poluarea, aglomeraţia, zgomotul şi nesiguranţa din cauza transportului rutier, se susţine într-un raport european care propune ca oraşele europene să ia anumite măsuri, flexibile, pentru eliminarea acestor probleme. Oraşele vor fi libere să îşi adopte propriile politici de mobilitate, iar transportul în comun ar trebui să devină mai eficient, mai atractiv şi mai accesibil. Se recomandă acordarea unei atenţii sporite angajaţilor, copiilor, bătrânilor şi persoanelor cu mobilitate redusă. În momentul de faţă, oraşe precum Londra, Roma, Milano, Valetta şi Stockholm au introdus deja măsuri pentru crearea unor zone verzi, sisteme de taxe rutiere şi taxe pe ambuteiaje.

Producţie industrială scăzută, în luna mai, pentru ţările Europei de Est

Majoritatea statelor din Europa de Est au înregistrat o scădere a producţiei industriale, în luna mai 2008, pe fondul scăderii cererii pentru exporturile provenite din această regiune, în urma încetinirii economiilor principalilor parteneri comerciali din Europa Occidentală, transmite Bloomberg. România, Ungaria şi Slovacia au anunţat, marţi, încetinirea producţiei industriale în luna mai, alăturându-se Poloniei, Letoniei, Estoniei şi Lituaniei. În afara Uniunii Europene, o serie de economii emergente, precum Rusia şi Turcia, au anunţat şi ele fie o creştere slabă a producţiei industriale, fie un declin. „Cererea internă în Europa de Est este, în continuare, solidă, însă se constată o încetinire a cererii pentru exporturile regiunii. Cea mai dificilă perioadă a acestui ciclu se va înregistra în 2009, când va fi resimţit un impact asupra şomajului“, a declarat analistul Dresdner Kleinwort, Raffaella Tenconi. Creşterea costurilor de creditare, precum şi inflaţia accelerată, în Europa Occidentală, afectează cererea pentru produsele industriale din Europa de Est. Marea Britanie, Spania şi Irlanda sunt în pragul unei recesiuni şi există semnale că şi economia Germaniei, o piaţă importantă pentru produsele Europei de Est, dă semne de încetinire.

2.600 de arome naturale şi artificiale înregistrate

Luni, deputaţii europeni au dezbatut în plen noile reguli privind aditivii, enzimele şi aromele alimentare. În momentul de faţă, au fost înregistrate aproximativ 2.600 de arome naturale şi artificiale. Noua legislaţie introduce condiţii mai stricte pentru folosirea termenului „natural“, în descrierea aromelor: acestea sunt considerate „naturale“ numai dacă 95% din compoziţie este de origine naturală. Noua lege impune un nivel maxim de utilizare a „substanţelor nedorite“ (condimente ce s-au demonstrat a fi periculoase pentru sănătate) în industria alimentară. În ce priveşte scorţişoara, producătorii vor trebui să folosească o aromă de scorţişoară, pentru a nu avea probleme cu valorile maxime permise. Conform unor statistici, în Marea Britanie scorţişoara nu mai este utilizată în musli, consumul de scorţişoară scăzând, în Germania, cu 30%, anul trecut.