Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Pe scurt

Pe scurt

Data: 22 Noiembrie 2007

200 de mii de porci vor fi sacrificaţi de Crăciun

Patronatul Cărnii de Porc (PCC) apreciază că pentru sărbătorile de Crăciun din acest an cererea pieţei ar putea depăşi 200.000 de capete, fără să intervină o creştere a preţului la furnizori. „Preţul cărnii de porc din producţie autohtonă nu va creşte, până la sfârşitul anului“, a declarat preşedintele PCC, Gheorghe Caruz. Potrivit reprezentanţilor patronatului din sector, preţul cărnii de porc în carcasă nu va depăşi 6 lei pe kilogram. Pe baza cererilor de pe piaţă înregistrate până la 20 noiembrie, reprezentanţii Patronatului Cărnii de Porc apreciază că pentru sfârşitul de an vor fi sacrificaţi circa 200.000 de porci. „Sacrificarea va avea loc în abatoare dotate conform normelor Uniunii Europene şi se vor aplica procedurile din Uniunea Europeană“, a precizat Caruz. Directiva europeană privind bunul tratament al animalelor cere ca atât procesatorii industriali, cât şi crescătorii din gospodăriile particulare să aplice procedura de asomare la sacrificarea porcului, care face ca animalul să nu mai simtă pericolul şi nici durerea la aceeaşi intensitate. „Ţăranii trebuie să respecte directiva Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor, care prevede asomarea porcilor înainte de sacrificare. Asomarea presupune amorţirea funcţiilor vitale ale animalului, nu uciderea lui, şi acest lucru se poate face cu glonţ captiv. Ulterior ţăranii vor putea să-şi sacrifice porcul în mod tradiţional“, potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.

Transportul animalelor, numai pe bază de certificat de competenţă, în 2008

Certificatul de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă ecvidee domestice, animale domestice din speciile bovină, ovină, caprină sau porcină, precum şi păsări de curte intră în vigoare la data de 5 ianuarie 2008, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În acest context, instituţia organizează, începând din această săptămână, o serie de instruiri organizate pentru şoferii şi însoţitorii vehiculelor de transport, referitoare la condiţiile pentru transportul animalelor. Cursurile vor avea loc la sediul Fundaţiei Academia de Transport Intern şi Internaţional din Bucureşti, în mai multe zile, respectiv 26 - 27 noiembrie, 3 - 4 decembrie şi 10 - 11 decembrie. Printre temele care vor fi abordate în cadrul cursului se numără condiţii generale pentru transportul de animale, documentaţia de transport, condiţii pe care trebuie să le îndeplinească mijloacele de transport, noţiuni referitoare la intervalele de hrănire şi adăpare, durata călătoriei şi perioadele de repaus, aspecte practice de manipulare a animalelor, impactul conducerii auto asupra bunăstării animalelor transportate şi asupra calităţii cărnii. Conform prevederilor Regulamentului CE nr. 1/2005, certificatul de competenţă profesională este eliberat de autoritatea competentă, în România - ANSVSA, în urma promovării unui test.