Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Pe viitor, va trebui să ne descurcăm cu foarte puţini bani“
„Înainte de criză, lumea s-a obişnuit cu bani contrafăcuţi. De aici încolo, timp de mai multe decenii, oamenii ar trebui să se obişnuiască cu banii făcuţi, iar aceşti bani se fac, cum spune un cântec din Ardeal, «la pădure, din topor şi din secure. Banii nu se fac aşe, stând în cârciumă şi a be»", a fost explicaţia plastică a oficialului BNR.
Prezent la Braşov, la începutul acestei săptămâni, cu ocazia lansării oficiale a celei de a treia ediţii a proiectului „Academica BNR“, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, a declarat că va trebui să învăţăm să ne descurcăm de acum înainte „cu foarte puţini bani“.„Clubul de la Roma va prezenta, pe 30 martie, la Bucureşti, raportul său anual. Acest raport ne va spune că, în următorii 40 de ani, lumea trebuie să se bazeze pe o creştere sustenabilă, adică pe bani făcuţi, nu contrafăcuţi. Înainte de criză, lumea s-a obişnuit cu banii contrafăcuţi. De aici încolo, timp de mai multe decenii, oamenii ar trebui să se obişnuiască cu bani făcuţi, iar aceşti bani se fac, cum spune un cântec din Ardeal, «la pădure, din topor şi din secure. Banii nu se fac aşe, stând în cârciumă şi a be»“, a fost explicaţia plastică a oficialului BNR. În context, Adrian Vasilescu a mai subliniat faptul că, la ora actuală, „cam trei milioane de persoane din România fac bani pentru 19 milioane de locuitori“.Referitor la fondurile ce vor fi puse la dispoziţia României din bugetul european, în intervalul 2014-2020, în valoare totală de 39,9 miliarde de euro, Adrian Vasilescu a precizat că aceştia sunt „bani din vitrină“. „Aceşti bani stau acum în vitrină şi, de multe ori, noi ne uităm la ei cum se uită un copil la o ciocolată şi părinţii nu au bani să-i dea să o cumpere. Aşa ne uităm şi noi la aceşti bani şi depinde de noi ce vom face în aceşti şapte ani, până în 2020, să aducem în ţară această sumă, de aproape 40 miliarde de euro. Nu sunt uşor de obţinut, pentru că banii aceştia nu se dau, trebuie să fie luaţi“, a subliniat consilierul guvernatorului BNR.
Potrivit unui raport al BNR, citat de „Ziarul Financiar“, în ultimii trei ani, băncile care activează în România au adunat pierderi cumulate de 3,4 miliarde de lei, în condiţiile în care o cincime din creditele acordate populaţiei şi firmelor au devenit neperformante. Banca Naţională a strâns rezultatele financiare preliminate ale celor 40 de instituţii de credit de pe piaţă şi a constatat pierderi cumulate record de 2,12 miliarde de lei doar pe anul trecut, aproape triple faţă de 2011. Astfel, la sfârşitul anului trecut, rata creditelor neperformante din sistem a urcat la 18,2%, cu aproape patru puncte procentuale peste nivelul din anul precedent. În 2008, sistemul bancar din România raportase cele mai mari câştiguri din istorie, de peste 4,4 miliarde de lei. 2012 a fost al treilea an la rând în care sistemul bancar a înregistrat un rezultat negativ, aducând cea mai mare creştere a volumului pierderilor.