Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Pedepse aspre pentru șoferii prinși drogați sau băuți la volan
România își înăsprește legislația care pedepsește consumul de alcool sau droguri la volan. Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat un proiect de lege referitor la prevenirea şi combaterea traficului şi consumului de droguri și alte substanțe cu efecte psihoactive care se referă și la conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor. Astfel, o persoană care conduce un vehicul și care a consumat droguri sau are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/mie alcool pur în sânge va fi sancționată cu închisoare de la 1 la 5 ani și suspendarea permisului timp de 10 ani.
Inițiator al legii, senatorul Robert Cazanciuc a salutat adoptarea propunerii legislative care le interzice şoferilor prinşi drogaţi sau băuţi la volan să mai conducă 10 ani, spunând că actul normativ reprezintă „o mare realizare” şi o continuare a măsurilor pentru reducerea numărului de decese pe drumurile României.
„10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinşi băuţi sau drogaţi la volan. (...) Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani. Este o mare realizare pentru mine pentru că, aşa cum am promis, am continuat planul de măsuri pentru reducerea numărului de morţi pe drumurile României, în încercarea de a o declasa de pe primul loc la decesele rutiere în Europa”, a scris Cazanciuc pe pagina sa de socializare.
O altă inițiativă menită să reducă numărul de accidente rutiere grave vine tot din Parlament și privește o mai bună educație rutieră la toate vârstele şi la toate nivelurile de instrucţie.
„Carnagiul de pe şosele nu poate fi redus decât prin eforturi integrate ale tuturor instituţiilor publice, iar eu cred că siguranţa rutieră trebuie să fie inclusă mult mai serios în programa şcolară şi tematica trebuie reluată la diverse categorii de vârstă, pentru că există capacitate de înţelegere diferită. Şi aici mă adresez îndeosebi celor de la Ministerul Educaţiei”, a transmis marți senatoarea Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei pentru apărare din Senat, la conferinţa de lansare a proiectului care îşi propune să instituie săptămâna 15-21 mai drept „Săptămâna siguranţei rutiere”.
Potrivit acesteia, pentru reducerea numărului de accidente, în afară de educaţie, se impune îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, o legislaţie mai bună, „cu mai puţine portiţe”, o poliţie capabilă să acţioneze „chirurgical” acolo unde este nevoie. Senatoarea a adăugat că anul trecut s-au înregistrat 400.000 de accidente rutiere, dintre care 4.711 grave, soldate cu decesul a 1.637 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.685, cu o medie zilnică de 13 accidente rutiere grave.
Conform datelor furnizate de reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Siguranţă Rutieră, prezenţi la eveniment, 85% dintre accidentele de pe şosele sunt cauzate de lipsa educaţiei rutiere. (C. Z.)