Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Pensia minimă garantată a crescut la 520 de lei
Începând cu 1 martie, pensia socială minimă garantată a crescut cu 30%, de la 400 de lei la 520 lei, măsură de care beneficiază peste un milion de persoane. Pe de altă parte, un studiu arată că în următorii 15 ani, Pilonul II va ridica pensia până la 40% din ultimul salariu.
Guvernul a mărit pensia socială minimă garantată la 520 de lei, în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 2/2017 din 6 ianuarie 2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, măsură de care vor beneficia, începând de la 1 martie, 1.022.168 de persoane. „Începând cu 1 martie 2017, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare, este de 520 lei”, se arată în articolul 2, aliniatul 2 al OUG.
Legea din 2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate la care se referă textul ordonanței emise zilele acestea prevedea pentru anul 2009 o indemnizaţie de 300 lei, începând cu data de 1 aprilie, şi de 350 lei, începând cu 1 octombrie același an. De asemenea, potrivit acestei legi, din 2010 nivelul pensiei sociale minime garantate se stabileşte anual, prin legea bugetului de stat, şi este majorat anual prin legile de rectificare a bugetului de stat, în raport cu evoluţia indicatorilor macroeconomici şi cu resursele financiare.
Prin urmare, indemnizaţia socială se acordă din bugetul de stat ca diferenţă între plafonul social de 520 lei şi nivelul pensiei cuvenite pe baza contributivităţii. Precizăm că această indemnizaţie nu reprezintă o categorie de pensie distinctă, de sine stătătoare, care să se acorde necondiţionat, ci este o limită de venit la care se ridică orice pensie stabilită pe baza contributivităţii, dacă este mai mică de plafonul respectiv”, precizează reprezentanții Ministerului Muncii într-un comunicat de presă.
Beneficiarul pensiei sociale minime garantate trebuie să fie pensionar al sistemului public de pensii din România, să aibă domiciliul în România, iar cuantumul însumat al veniturilor din pensii şi din alte drepturi, stabilite şi plătite prin casele teritoriale de pensii în baza unor legi speciale, trebuie să fie sub nivelul maxim legal al indemnizaţiei sociale.
„Măsura privind majorarea cuantumului indemnizaţiei sociale face parte din obiectivele prioritare pentru perioada 2016-2020, ca măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a standardului de viaţă al populaţiei. În acest context, începând cu 1 iulie 2017 valoarea punctului de pensie va creşte cu 9% şi va fi de 1.000 lei”, mai anunţă același minister.
Potrivit specialiştilor, pensionarii sunt tot mai dependenţi de salariaţi, în condițiile în care populaţia are o tendinţă accentuată de îmbătrânire. La acest moment, un angajat susţine aproximativ 1,3 pensionari, iar până în 2030 raportul va fi de 2,5 pensionari la un angajat, astfel că efectul asupra sistemului public de pensii nu poate fi decât unul de presiune. Într-o astfel de situație, oamenii ar trebui să se gândească la o pensie privată, afirma recent, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Raluca Ţintoiu, directorul general al unei mari companii de asigurare.
„După calculele noastre, în anul 2032, pensia de stat va ajunge la 30% din ultimul salariu, urmând ca Pilonul II să ridice pensia până la 40% din ultimul salariu”, afirma Ţintoiu. Aceasta a făcut referire la un studiu privind responsabilii pentru asigurarea pensiilor, din care rezultă că 37% dintre cei intervievaţi consideră că statul trebuie să le asigure veniturile după pensionare. „Multă lume consideră încă statul ca fiind principalul responsabil pentru a le asigura o pensie, cam 37% din cei pe care i-am intervievat. Iar 11% consideră că angajatorul este, de asemenea, responsabil pentru asigurarea veniturilor lor”, arăta Ţintoiu.