Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Pensia minimă garantată rămâne 1.281 de lei pe lună
Cei circa 700.000 de pensionari a căror pensie a devenit, pe hârtie, mai mică în urma recalculării vor fi informați oficial de Ministerul Muncii şi Casa Naţională de Pensii că nivelul acesteia nu va scădea, deoarece noua Lege a pensiilor garantează primirea celui mai favorabil cuantum de după recalculare. Beneficiarii de indemnizaţie socială vor rămâne cu pensia minimă garantată, de 1.281 de lei în cazul în care suma rezultată în urma recalculării este diminuată.
Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, a organizat zilele trecute o conferinţă de presă în care a răspuns nemulțumirilor unor pensionari care au primit decizii defavorabile după recalcularea pensiilor. Ea a subliniat că nici un pensionar nu va primi în septembrie o pensie mai mică decât cea din luna august.
„Mă adresez pensionarilor care în decizia primită de la Casa de Pensii au un cuantum mai mic în urma recalculării. Stimaţi pensionari, pensia dumneavoastră nu scade. Noua Lege a pensiilor garantează că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil indiferent de rezultatul recalculării. Deci, dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care aţi primit-o în luna august, atunci veţi rămâne cu pensia mai avantajoasă, adică pensia lunii august. Scrie negru pe alb şi pe deciziile de recalculare pe care le-aţi primit sau urmează să le primiţi: se menţine cuantumul pensiei stabilit şi aflat în plată anterior recalculării, de la 1 septembrie 2024. (...) Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuşi cuponul de pensie aferent lunii septembrie”, a transmis ministrul muncii.
Potrivit acesteia, pensiile a 700.000 de pensionari nu vor crește în urma recalculării. „Printre aceşti 700.000 de pensionari cărora nu le va creşte pensia după recalculare avem două categorii: cei cu perioade de contributivitate foarte scurte şi cei care au obţinut pe legislaţia anterioară beneficii mai mari decât corespondentul contribuţiilor plătite în timpul activităţii”, a explicat Bucura-Oprescu.
În privința beneficiarilor de indemnizaţie socială, aceștia vor continua să primească suma minimă garantată, de 1.281 de lei, în cazul scăderii cuantumului rezultat după recalculare. „Dacă pensia este mai mică de 1.281 de lei, diferenţa se suportă de la bugetul de stat”, a afirmat oficialul.
„Pot înţelege că există nemulţumiri, dar sunt convinsă că, pe măsură ce pensionarii vor primi pensiile în septembrie, numărul celor mulţumiţi va fi semnificativ. (…) În medie, creşterea va fi de 26,65%. Aşadar, vorbim de o creştere cumulată de peste 40% în acest an”, a subliniat Simona Bucura-Oprescu.
Potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, circa 11.500 de pensionari s-au adresat săptămâna trecută caselor teritoriale de pensii, sub diverse forme, pentru a cere lămuriri referitoare la deciziile de recalculare. (C. Z.)