Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Pensii europene pentru cei care lucrează peste hotare
Românii care muncesc în statele membre ale Uniunii Europene şi contribuie la sistemul de asigurări sociale cel puţin un an vor avea dreptul, la bătrâneţe, la pensie acordată de ţara în care au lucrat.
Muncitorilor români care lucrează în statele membre ale UE în baza unui contract legal de muncă le sunt recunoscute mai multe drepturi în ceea ce priveşte ajutorul de şomaj şi pensia. Pentru a veni în ajutorul acestora, ministerul român al Muncii a publicat pe site-ul propriu un ghid al tuturor prestaţiilor de care beneficiază cetăţenii europeni în statele Uniunii. De asemenea, ghidul, care poate fi consultat la adresa de internet http://www.mmuncii.ro/ ro/articole/0000-00-00/ghidul-lucratorilor-in-domeniul-securitatii-sociale-705-articol.html, conţine şi informaţii despre ce drepturi au în cazul unor accidente de muncă, precum şi modalităţi prin care se poate beneficia de indemnizaţia de maternitate. Astfel, românii care lucrează în mai multe state europene cu forme legale au dreptul la pensie pentru toţi anii lucraţi, fiecare ţară unde o persoană a fost asigurată timp de un an sau mai mult va trebui să acorde o pensie de bătrâneţe în momentul când lucrătorul atinge vârsta pensionării. De exemplu, dacă un muncitor a lucrat în trei state, va obţine trei pensii de bătrâneţe diferite atunci când va atinge vârsta pensionării, cu condiţia ca în fiecare ţară să fi contribuit la sistemul de asigurări sociale cel puţin un an. Pensia se va acorda acolo unde beneficiarul va avea domiciliul la bătrâneţe, în oricare ţară din UE sau din Spaţiul Economic European. Vârsta de pensionare variază de la un stat membru la altul, data limită de pensionare fiind în unele state 65 de ani, în timp ce în altă ţară ar putea fi necesar să se aştepte până la 67 de ani. Potrivit ghidului, normele aplicabile pensiilor de urmaş pentru soţul supravieţuitor sau pentru copii sunt identice cu cele aplicabile pensiilor pentru limită de vârstă. În ceea ce priveşte ajutorul de şomaj, acesta se calculează în funcţie de perioadele de cotizare din statele membre în care muncitorii au lucrat. Indemnizaţia poate fi primită chiar dacă beneficiarul a plecat într-o altă ţară membră, pentru a-şi căuta un alt loc de muncă, prin "exportarea acestei prestaţii pentru o perioadă limitată". Condiţia este de a anunţa serviciile de ocupare a forţelor de muncă din ţara în care primeşte ajutorul de şomaj, precum şi pe cele din ţara în care îşi caută un loc de muncă. Prestaţiile de şomaj pot fi primite timp de trei luni de la data la care muncitorul a încetat să fie la dispoziţia serviciilor de ocupare a forţei de muncă din statul din care a plecat, această perioadă prelungindu-se, în anumite condiţii, până la maximum şase luni.