Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Pensiile cresc cu 10% de la 1 ianuarie
Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, printr-o ordonanţă de urgenţă, majorarea punctului de pensie la 1.586 de lei, de la 1 ianuarie 2022. Pensia minimă va creşte de la 800 la 1.000 de lei, iar alocaţiile vor ajunge la 600 de lei pentru copiii între 0 și 2 ani și 243 de lei pentru copiii între 2 și 18 ani. De asemenea, doar în ianuarie, se va acorda o indemnizaţie suplimentară persoanelor cu dizabilităţi.
Potrivit declarațiilor premierului Nicolae Ciucă, pachetul de măsuri sociale în beneficiul copiilor, pensionarilor şi persoanelor cu dizabilităţi, aprobat în ședința Guvernului, stabilește, printre altele, creşterea punctului de pensie cu 10%, majorarea alocației pentru copii, a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități.
„Stabilim majorarea punctului de pensie cu 10%, începând cu luna ianuarie a anului viitor, de la 1.442 lei, cât este în prezent, la 1.586 de lei. Decidem, de asemenea, creşterea indemnizaţiei sociale pentru pensionari cu 25%, de la 800 de lei, la 1.000 de lei, începând cu anul 2022. De asemenea, majorăm alocaţia de stat pentru copii şi instituim acordarea, anul viitor, a unei indemnizaţii suplimentare pentru persoanele cu dizabilităţi”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.
Premierul a precizat că alocaţia de stat pentru copii creşte la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la doi ani sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilităţi.
„De asemenea, alocaţia de stat va creşte la 243 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani, dar şi după această vârstă pentru tineri care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora. Alocaţia de stat se cumulează cu indemnizaţia lunară, cu stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie”, a completat premierul.
Persoanele cu dizabilităţi vor primi o indemnizație suplimentară, care se va acorda, în mod excepţional, o singură dată, în ianuarie.
„Printr-o altă măsură stabilim acordarea în mod excepţional a unei indemnizaţii suplimentare, cea de a treisprezecea, pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de venituri. Indemnizaţia compensatorie se acordă o singură dată, anul viitor, în luna ianuarie”, a afirmat șeful Executivului, care a explicat că banii necesari sunt asigurați prin bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul de stat pentru anul 2022.
Măsurile sociale aprobate ieri sunt menite să compenseze, măcar parțial, efectele creșterii inflației și scumpirile energiei și alimentelor. Potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, în intervalul noiembrie 2020 - noiembrie 2021, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la gaze naturale (+49,42%), la uleiul comestibil (+28,17%), la combustibili (+25,55%), la cartofi (+22,55%). (C. Z.)