Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Pensiile în plată nu vor scădea
Valoarea punctului de referinţă pentru calcularea pensiilor se va indexa anual cu inflaţia, începând din 2022, şi cu 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, a anunţat ministrul muncii, după şedinţa de Guvern în care a fost adoptat proiectului noii Legi a pensiilor. Legea prevede că nici o pensie în plată nu va scădea. Pensionarii solicită ca prevederile noii legi să fie aplicate de la 1 ianuarie 2019.
Din 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Deci, aici apare prima diferenţă faţă de proiectul care a fost pus în dezbaterea publică după ce am prezentat mai multe formule de calcul Ministerului de Finanţe şi am convenit asupra faptului că aceasta este cea mai bună. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua în calcul întoarcerea sarcinii fiscale, în conformitate cu legislaţia fiscală în vigoare la data adoptării programului de guvernare”, a afirmat ministrul muncii, Lia-Olguţa Vasilescu, citat de Agerpres. Ministrul a afirmat că proiectul de lege prevede că nici o pensie în plată nu va scădea.
„În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet”, a precizat ea.
Proiectul noii Legi a pensiilor prevede tot patru categorii de pensii: cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş. Sunt aceleaşi patru categorii ca şi în vechea lege, dar unele dintre ele au suferit modificări de structură. De exemplu, în cazul pensiei pentru limită de vârstă trebuie îndeplinite cumulativ condiţiile de vechime minimă şi vârstă standard de pensionare.
„Aşa cum am spus, vârsta minimă este de 15 ani. Vârsta standard de pensionare nu s-a modificat, este aceeaşi ca în legislaţia actuală”, a subliniat Vasilescu. În ceea ce priveşte pensia de urmaş, aceasta se menţine şi, în plus faţă de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie - anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.
Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. În cazul în care, din calculul pensiei, rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta.
O altă noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă.
În ceea ce priveşte impactul financiar al noii legi, acesta este următorul: în anul 2019 - 8,4 miliarde de lei, în 2020 - 24,8 miliarde, 2021 - 58 miliarde, iar în 2022 - 81 miliarde de lei.
Pe de altă parte, reprezentanţii pensionarilor, care au participat, miercuri, la un protest în faţa Guvernului, solicită ca prevederile noii Legi a pensiilor să fie aplicate încă de la 1 ianuarie 2019, nu din 2021, cum este prevăzut.
„Vrem ca oficialii din Guvern să fie de acord ca această Lege a pensiilor să fie aplicată de la 1 ianuarie 2019, nu din 2021. Nu mai avem timp să aşteptăm, poate mulţi dintre noi nu vor mai fi până atunci”, au afirmat reprezentanţii pensionarilor. În context, ministrul muncii, Lia- Olguţa Vasilescu, a explicat, la Digi24, că noua lege nu ar fi putut fi aplicată din 2019 din cauza volumului mare de muncă. „Un specialist de la Casa de Pensii poate calcula în medie 8 dosare pe zi. Vorbim de 5 milioane de pensionari. Este imposibil ca legea să fie aplicată din 1 ianuarie 2019, în condiţiile în care legea abia astăzi (miercuri, n.r.) va pleca spre Parlamentul României”, a explicat ministrul.