Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Pensiile speciale vor dispărea total abia în 2043
Deputații au adoptat proiectul de lege referitor la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic etc. Actul normativ nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, a precizat deputatul Adrian Solomon.
Proiectul de lege privind pensiile speciale adoptat luni de Camera Deputaților urmează să primească din nou votul Senatului, din cauza unor amendamente care „generează deosebiri majore de conţinut juridic” faţă de forma votată anterior de senatori, după care, în cazul în care va fi sesizată Curtea Constituțională, va trebui să obțină și avizul de constituționalitate.
În forma aprobată de deputați, „actul normativ are în vedere calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public”, fără să prevadă explicit desfiinţarea acestora, ci transformarea lor treptată în pensii pe bază de contributivitate până în 2043, potrivit lui Adrian Solomon (PSD), preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei.
Potrivit proiectului, la magistraţi vechimea minimă în specialitate devine 25 de ani, iar pensia va fi 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi sporurilor permanente din ultimele luni de activitate, conform eşalonării din anexe, cu condiţia ca pensia netă să nu depășească media veniturilor nete aferente bazei de calcul.
Până la 31 decembrie 2028, baza de calcul folosită este media indemnizaţiilor brute şi sporurilor din ultimii 10 ani de activitate „în funcţiile de judecător, procuror, judecător la Curtea Constituţională, magistrat asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la Curtea Constituţională”.
Referitor la militari, proiectul prevede că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar atingerea acestei vârste se realizează eșalonat. Și pentru militari sau poliţiști legea prevede „o perioadă de graţie” până în 2030, a explicat Solomon.
Reprezentanții mai multor categorii vizate de lege sunt nemulțumiți de soluția legislativă votată de Cameră. Procurorii, de exemplu, prin conducerile parchetelor din ţară, au hotărât, luni, continuarea formelor de protest decise săptămâna trecută în Adunările Generale. Ei acuză modificările arbitrare ale condiţiilor de pensionare a procurorilor şi judecătorilor, de natură să creeze „disfuncţii şi inechităţi fără precedent” în sistemul judiciar după anul 1990.
De asemenea, membri ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual au protestat luni, în fața Parlamentului, o acțiune similară organizând ieri reprezentanți ai altor sindicaliști din ordine publică. (C. Z.)