Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Pensionarii şi revoluţionarii vor achita contribuţii de sănătate
Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri peste 740 de lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să nu mai facă parte din categorii exceptate de la plata contribuţiilor la fondul naţional de sănătate.
Pensionarii cu venituri mai mari de 740 de lei şi revoluţionarii vor fi nevoiţi să plătească contribuţii de 5,5% la fondul asigurărilor de sănătate, a anunţat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. "Am decis, de la 1 ianuarie 2011, să extindem baza contribuabililor la fondul asigurărilor de sănătate cu două categorii de persoane: pensionarii cu venituri de peste 740 de lei şi o mare parte din categoria revoluţionarilor, care astăzi sunt exceptaţi de la plata contribuţiei pe acea indemnizaţie pe care o primesc de la statul român. La revoluţionari, rămâne, în continuare, exceptată categoria celor care au calitatea de rănit în Revoluţie. În total, vorbim de 2.067.764 de persoane", a declarat ministrul Sănătăţii. Oficialul guvernamental a ţinut să sublinieze că şi până în anul 2003 toţi pensionarii, indiferent de nivelul pensiei, contribuiau la fondul naţional de sănătate. Potrivit lui Cseke Attila, s-a păstrat, în continuare, scutirea de la plata contribuţiei pentru pensionarii cu pensii sub 740 de lei. "De asemenea, vor fi scutiţi în continuare copiii, tinerii, elevii şi studenţii, dacă nu au venituri, pentru că am considerat că această categorie de vârstă reprezintă o investiţie a Statului şi a Guvernului şi ei trebuie, în continuare, exceptaţi", a precizat ministrul Sănătăţii. Cseke Attila: "Sănătatea nu este pe gratis" Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că, la ora actuală, avem mai mulţi exceptaţi decât plătitori la fondul asigurărilor de sănătate, dar că, de la 1 ianuarie 2011, va exista un echilibru între cele două părţi, de aproximativ 8,5 milioane de persoane în fiecare categorie. "Sănătatea costă, medicamentele trebuie plătite, serviciile medicale trebuie decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate. Acesta este principiul de la care trebuie să pornim şi trebuie să reînvăţăm şi să conştientizăm că sănătatea nu este pe gratis. Nu este o măsură tocmai uşoară, dar, dacă era luată acum trei-patru ani de zile, sigur că nu aveam această presiune", a arătat ministrul Sănătăţii. Aurel Gângu, vicepreşedintele CAR "Omenia", a declarat că măsura Guvernului va duce la o inechitate între pensionari. "De mai mult de doi ani, nivelul pensiilor în România nu s-a indexat nici cu nivelul inflaţiei, nici cu standardul de viaţă din Europa. Nu ştiu cum gândesc cei care ne conduc", a declarat Aurel Gângu.