Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Pentru a accesa fondurile europene, e nevoie de cofinanţare
Fermierii mizează pe noul Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) depus pentru aprobare la Comisia Europeană şi pe semnarea unui parteneriat cu CEC Bank pentru finanţarea proiectelor, a declarat, săptămâna trecută, preşedintele Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti din România (CATAR), Bogdan Buzescu.
„ Mulţi fermieri tineri au nevoie de sprijin în proiectele de consultanţă. Pentru asta, noi ne organizăm într-un proiect naţional cu înfiinţarea de centre judeţene ale CATAR pe care le vom transforma în camere agricole în perioada care urmează şi pe care le vom utila până la sfârşitul anului cu consultanţi camerali pregătiţi să scrie proiecte. Mizăm pe acest nou Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală, mizăm pe un parteneriat deschis cu APIA. De altfel, aceste centre ale CATAR au menirea să participe la fluidizarea aprobării proiectelor şi la dezvoltarea parteneriatelor cu toţi actorii implicaţi, pentru că aici nu vorbim doar de fermieri şi ţărani, vorbim şi de asociaţiile lor şi, bineînţeles, de primării, pentru că sunt averi comune pe care, la nivel local, trebuie să le pună în valoare împreună pe strategiile actuale“, a precizat Bogdan Buzescu, la cea de-a IV-a ediţie a „Conferinţelor AGROstandard“.
Conferinţa „Vara fierbinte a agriculturii româneşti - Soluţii reale de finanţare a agriculturii. Găurile negre ale agriculturii româneşti“ a pus în discuţie o serie de probleme legate de decapitalizarea agriculturii, de finanţarea fermierilor prin CEC Bank şi prin noul PNDR, de funcţionarea fondului mutual de creditare a fermierilor. „Pentru a accesa fondurile europene, avem nevoie de cofinanţare, iar pentru aceasta ne gândim că, firesc pentru noi toţi, având în vedere că aproape 50% din populaţia României este în mediul rural, CEC trebuie să vină în parteneriat. În perioada imediat următoare, CATAR vrea să semneze un protocol de parteneriat cu CEC astfel încât dosarele de finanţare propuse prin camerele agricole CATAR să aibă acces rapid la aprobările de cofinanţare, noi stabilind criteriile în comun şi scurtând cât de mult toată procedura de aprobare. Suntem mai deschişi către o bancă deţinută de statul român, câtă vreme această bancă este orientată spre dezvoltare rurală în primul rând şi mai puţin către profit. Dacă CEC acceptă termene de rambursare de până la 10 ani şi contractele de cofinanţare îi asigură pe membrii noştri că nu vor rămâne fără pământuri, fără utilaje şi fără scule, sigur că, de aceea, ne gândim la CEC şi vrem să fie un partener real în agricultura românească“, spune Bogdan Buzescu.
România doreşte să menţină „Plata directă pe suprafaţă“ din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) până în anul 2020, inclusiv, dar în acelaşi timp trebuie să întocmească o listă neagră cu beneficiarii care vor fi excluşi de la acest tip de plăţi, conform reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. „Prin noul PNDR vom finanţa cu precădere fermele mici, familiale din zona de deal şi munte şi mai puţin pe cele de la câmpie. (...) Pentru a valorifica potenţialul acestor ferme, sunt necesare investiţii de modernizare, precum construcţii, echipamente, utilaje, facilităţi postrecoltare, drumuri de acces, mijloace de producţie“, a spus directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa.
La conferinţă au participat fermieri din toate sectoarele agricole, membri ai principalelor confederaţii de agricultori din România, preşedinţi de asociaţii, oficiali MADR şi ai instituţiilor subordonate, companii, bănci, firme de leasing, companii de asigurări, consultanţi.