Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Pepenii de Dăbuleni vor apărea mai târziu în piețe
Un adevărat deliciu pentru iubitorii de lubenițe autohtone, pepenii din zona Dăbuleni sunt încă verzi pe câmp. Ei ar fi trebuit să fie copţi la jumătatea lunii iunie, însă procesul este nefinalizat, astfel că vor apărea mai târziu la vânzare. Vremea este principalul factor care a determinat stagnarea coacerii pepenilor românești.
Pentru că majoritatea anunțurilor de vânzare a pepenilor fac referire la binecunoscuta marcă Dăbuleni, consumatorii ar trebui să știe că, cel mai probabil, pepenii nu sunt româneşti, doarece cei autohtoni mai au de așteptat aproximativ două săptămâni în câmp până să fie culeși, spun fermierii din zonă. În această perioadă, sunt la vânzare pepeni importaţi din Grecia sau Turcia.
Producătorii spun că, de regulă, anunțurile de vânzare sunt menite să îi pregătească pe cumpărători pentru adevărații pepeni de Dăbuleni. Bineînțeles, mai există pepeni românești cultivați în solarii, dar cantitățile sunt prea mici pentru a pătrunde în toate piețele din țară.
Ionel Negrilă este producător de pepeni și președintele Cooperativei Pepeni și Legume din comuna Călărași, județul Dolj. El afirmă că ploile în exces și începutul de vară mai răcoros au întârziat activitatea de cules a pepenilor: „Noi cultivăm în comuna Călărași, o comună vecină cu Dăbuleniul. Avem o cooperativă pe care am înființat-o și al cărei președinte sunt, cu nouă membri, toți producători. Mai durează până se coc pepenii, vremea a fost nefavorabilă în acest an, din cauza ploilor. Într-adevăr, în mediul online au apărut anunțuri, dar producătorii îi pregătesc pe cumpărători. Cu siguranță nu anunță că au pepeni de vânzare acum pentru că sunt încă necopți, în câmp. Anul acesta a fost foarte capricios din punctul de vedere al vremii, a fost și grindină la noi, acum câteva zile. A fost an ploios și friguros, ziua era cald și noaptea frig, au avut mult stres pepenii în dezvoltare”.
Pepenii au nevoie de vreme secetoasă și mult soare
Pepenii gata de cules trebuie să aibă miezul roșu și dulce, însă pentru asta trebuie să întrunească toate condițiile, adică să aibă parte de căldură și puțină secetă înainte de a fi culeși. „Pepenilor le trebuie secetă și căldură, dar a fost o vreme ploioasă și rece până acum. Am avut și o primăvară rece, a fost și un ultim îngheț și ne-a afectat în primăvară. Au fost -6 grade Celsius, iar asta mi-a afectat cultura, cu toate că a fost protejată cu un strat de folie. Eu am 4 hectare, dar am pus pepenii în mai multe etape. De cele mai multe ori, în zona Dăbuleni, producem noi răsadul, dar sunt și fermieri care îl cumpără. În general, pepenii se altoiesc, doarece terenul nu mai permite cultivarea an de an din cauza fuzariozei, care afectează rădăcina. Se pune astfel pepenele pe portaltoi de dovleac”, a explicat Ionel Negrilă metoda de cultivare și creștere a pepenilor.
Pepeni din Grecia și Turcia
Prima recoltă de pepeni de Dăbuleni așteaptă să intre în piețe peste aproximativ 10 zile. Fermierii din zonă au diverse variante de a-și vinde marfa. Cea mai bună metodă pentru ei este aceea de a-i da direct din poarta fermei. Sunt și fermieri care au reușit să intre în supermarketuri, dar avantajul lor este că sunt asociați. „Avem și clienți pe care ni i-am făcut de ani buni, am avut contract cu un market anul trecut, dar am avut parte și de neplăceri. Una dintre firmele pentru care am livrat nu ne-a virat banii nici în ziua de astăzi pe un camion de marfă. Noi mai vindem la poarta fermei celor care ne sunt clienți, dar ducem pepenii şi cu dubele la depozite. (…) Prețurile sunt dictate în funcție de cantitatea care va ieși, de importuri, că intră din Grecia și Turcia. Deja sunt pepeni din import pe piață. Între Dăbuleni și Craiova, sunt pe marginea șoselei comercianți care spun că au pepeni din Dăbuleni, dar ei sunt din Grecia”, spune fermierul doljean.
Prețul pepenilor românești este dictat de marfa importată, astfel că, de cele mai multe ori, fermierii dau pepenii la un preț minim de 2-3 lei pe kilogram pentru început. În plin sezon, acestea vor fi, cu siguranță, în scădere. „Noi sperăm să fie prețuri mai mari ca anul trecut. Prețul cel mai mare l-am avut anul trecut în august, când am avut a doua cultură, pentru că nu s-au făcut în alte zone și a fost un preț foarte bun. De la poarta fermei au plecat primii pepeni cu 1,5-1,8 lei, în funcţie de soiuri, şi a coborât undeva la 0,70 de bani. Apoi a urcat până la 2 lei/kg din poarta fermei. Eu am dat angro cu 3 lei, dar perioadele acestea sunt mai rare”, a adăugat Ionel Negrilă.