Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Pericolul conexiunilor de internet gratuit
Reţelele de internet oferite gratuit, cum sunt cele din cafenele sau aeroporturi, reprezintă un pericol major de securitate cibernetică la care oamenii sunt expuşi zilnic, deoarece sub aceste hotspoturi pot fi capcane întinse pentru extragerea de date financiare de la utilizatori, avertizează specialiştii. Un alt pericol, potrivit unui oficial al Poliţiei Române, este reprezentat de aplicaţiile gratuite care nu sunt în realitate gratuite, ci urmăresc obţinerea datelor personale sau instalarea unui malware în sistem.
„Conexiunile de internet gratis, acele hotspoturi pe care le găsim în cafenele, în aeroporturi, sunt un pericol pregnant, la care suntem expuşi zilnic.(...) Dezavantajul acestor reţele este că utilizatorul nu are siguranţa că datele sale sunt securizate, pentru că nu ştie practic cine deţine acea reţea, cine a configurat acea reţea“, le-a explicat reprezentantul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT- RO), Mihai Rotariu, studenţilor de la SNSPA, la un eveniment de bune practici de utilizare a tehnologiei, organizat de Microsoft România, Poliţia Română şi CERT-RO.
Acesta a subliniat că în cazul reţelelor de internet gratis nu există o certitudine a securităţii oferite de acele hotspoturi.
„Dau un exemplu, numele «Starbucks Free Wi-Fi». Nu ai de unde să ştii dacă într-adevăr acea conexiune este a cafenelei sau este o capcană întinsă de atacator. (...) Atunci când folosim un Wi-Fi public trebuie să fim atenţi la datele pe care le utilizăm, pe care le oferim, trebuie să ne ferim în a utiliza mailul de serviciu, să nu ne conectăm la servicii de Internet Banking, să nu dăm posibilitatea ca atacatorii să extragă date confidenţiale, date financiare, bancare de la noi“, a recomandat Rotariu, potrivit Agerpres.
Un alt pericol este reprezentat de descărcarea aplicaţiilor oferite gratuit utilizatorilor de internet. Acestea nu sunt în realitate gratuite, ci se urmăreşte obţinerea datelor personale ale utilizatorului sau instalarea unui malware în sistem, a avertizat, la acelaşi eveniment, şi directorul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Sorin Stănică.
„Avem, din păcate, tendinţa de a instala o grămadă de aplicaţii care sunt gratuite. Daţi-mi voie să vă dezamăgesc: aceste aplicaţii nu sunt gratuite. Mai ales în mediul online, ca să citez pe cineva, dacă ceva e gratuit nu sunteţi nici partener, nici cumpărător. Sunteţi marfa de pe raft. Nu se oferă nimic gratuit, fie vi se vizează datele, fie se vizează instalarea unui malware care ulterior să aibă alte efecte asupra sistemului... Uitaţi-vă la aplicaţii şi vedeţi că oferiţi acolo nişte permisiuni. Ce nevoie are o aplicaţie să îmi acceseze contactele dacă acea aplicaţie nu-mi foloseşte contactele în mod normal? Sau fotografiile sau alte date?“, a atenţionat Stănică.