Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Permisul va fi înapoiat dacă analizele antidrog întârzie
Ministerul Afacerilor Interne va veni cu un nou act normativ de modificare a Ordonanţei 84/2024, care va permite şoferilor ale căror rezultate la analizele pentru consum de substanţe interzise nu sunt gata în 72 de ore să-şi primească permisul de conducere înapoi, până la finalizarea analizelor, a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, după o ședință a Guvernului.
„În şedinţa Guvernului de astăzi (luni, n.r.), condusă de premier, (...) acesta ne-a solicitat un mecanism, o soluţie, astfel încât, în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau al testului iniţial în stradă care a ieşit pozitiv şi ulterior s-a procedat la recoltarea probelor biologice, să avem un răspuns.
Până la următoarea şedinţă de guvern analizăm şi vom reglementa ca act normativ”, a spus Despescu la Digi24, în contextul modificărilor legislative impuse prin Ordonanţa 84/2024, care are prevederi contestate în spațiul public.
El a explicat că, după ce conducătorul auto este supus testului de consum de droguri, iar rezultatul a ieşit pozitiv, acesta este condus la o unitate medicală autorizată pentru prelevarea de probe. „Din acel moment, în 72 de ore, conducătorul auto trebuie să aibă un răspuns de la autorităţi. (...) Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, domnul premier a solicitat act normativ, ca după acest interval de timp să i se restituie permisul de conducere. Procedura merge mai departe: dacă rezultatul la probele biologice care vin după 72 de ore este pozitiv, se va întocmi dosar penal”, a afirmat Despescu.
Poliţia menţionează că vor fi testaţi doar șoferii opriți în trafic care au antecedente la consumul de substanţe interzise sau cei care au în autovehicul recipiente susceptibile de a fi fost folosite la acest consum.
Reglementările care prevăd ridicarea permisului în urma rezultatului pozitiv la drugtest au stârnit nemulțumire deoarece pozitivarea poate fi consecința consumării unor medicamente, nu toate contraindicate pentru condus. „De exemplu, codeina, utilizată ca antitusiv în cantităţi reduse, va da reacţii pozitive la opiacee. Cantitatea utilizată ca antitusiv nu are efecte asupra capacităţii de a conduce autovehicule”, explică reprezentanţii Consiliului Superior de Medicină Legală, organism care a criticat, într-un comunicat, Ordonanţa 84/2024, motivând că are prevederi care „aduc atingere” prestigiului instituţiei medico-legale și sistemului de probaţiune judiciară, dar şi unor drepturi fundamentale.
„În absenţa unei confirmări, în sânge, a prezenţei unei substanţe psihoactive, în doze care pot avea efecte clinice, conducătorul de autovehicul nu ar trebui să fie considerat a fi sub influenţa acestora, iar carnetul nu ar trebui retras decât, eventual, pe o perioadă limitată (12-24 ore), o reevaluare trebuind să fie făcută după”, se arată în punctul de vedere al medicilor legiști. (C. Z.)