Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Pescarii din Deltă ar vrea să reia pescuitul sturionilor
Autorităţile vor decide în primele luni ale acestui an dacă se va ridica sau nu prohibiţia pescuitului sturionilor, în vigoare din aprilie 2006, când a fost interzisă în România capturarea exemplarelor din această specie (nisetru, cegă, păstrugă şi morun).
„În sprijinul foştilor pescari de sturion, anul trecut, am început un demers pe lângă autorităţi şi cercetători pentru a avea un istoric al deciziei luate în anul 2006, pentru a afla dacă a fost legală şi dacă mai putem face ceva, cât timp nu am fost consultaţi. Vrem, de asemenea, să vedem care este stadiul actual al populaţiilor de sturion”, a declarat pentru Agerpres Valentin Sidorencu, primarul comunei Sfântu Gheorghe, una dintre cele mai importante comunităţi de pescari de sturion.
Turismul este în momentul de faţă principala activitate a foștilor pescari, iar storceagul, borşul din sturion, este atracția locului. Localnicii folosesc somn în loc de morun, dar în unele restaurante borşul se face chiar din sturioni aduşi din Vâlcea şi acomodaţi în Dunăre.
Potrivit Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cercetători din ţară lucrează la un raport pe tema efectivelor de sturion pe care se va baza decizia Guvernului privind gestionarea acestei resurse.
Declinul populaţiilor de sturion a fost înregistrat la nivel mondial, astfel că organizaţiile internaţionale au decis, în 1998, includerea acestora în categoria speciilor amenințate. România, alături de Serbia, Bulgaria şi Ucraina, s-a raliat măsurilor de protecție în 2006, atunci când a impus prohibiţia la sturioni. Bulgaria a prelungit recent interdicţia totală a pescuitului de sturion cu încă cinci ani, începând de la 1 ianuarie 2021. (C. Z.)