Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Pesta porcină africană nu se transmite de la animal la om
Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie din Satu-Mare. Investigațiile continuă, iar autoritățile informează cetățenii că pesta porcină africană nu se transmite de la animal la om. Aceștia mai spun că România își menține statutul de țară liberă de pestă porcină clasică, obținut în luna mai.
Investigația epidemiologică a relevat existența unui focar primar și a unui focar secundar. Focarul a fost înregistrat la porcii din gospodării și nu în fermă comercială, iar animalele din focar au fost ucise, cele şapte cadavre fiind distruse prin incinerare, potrivit informaţiilor Autorităţii Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Din primele investigații reiese că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfășurare, precizează ANSVSA.
În această zonă, va fi interzisă mișcarea suinelor domestice și sălbatice, a produselor și subproduselor provenite de la acestea. „Urmează să fie convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în vederea informării și adoptării unei hotărâri privind stabilirea atribuțiilor pentru ministerele cu responsabilități în controlul bolii, conform Hotărârii de Guvern 830/2016, care stabilește Programul Național de Control și Planul de Contingență pentru pesta porcină africană”, se arată în comunicatul ANSVSA.
Președintele autorității veterinare, Geronimo Brănescu, a declarat că România își menține statutul de țară liberă de pestă porcină clasică, obținut în luna mai, deoarece nu are nici o legătură cu pesta porcină africană. „România își menține în continuare statutul de țară liberă de pestă porcină clasică. Din acest punct de vedere, ceea ce am dobândit în luna mai nu am pierdut acum. Statutul acesta nu se pierde decât atunci când apare primul focar de pestă porcină clasică. Și acum nu este cazul. Vorbim de două boli total diferite. Pesta porcină africană generează restricții cu privire la toate activitățile inclusiv cele de export, dar aceste restricții sunt teritorializate. Noi avem discuții cu Comisia Europeană și încercăm să ne arătăm disponibilitatea și totodată eficiența pentru a putea negocia o zonă de restricție cât mai favorabilă țării noastre și cât mai eficientă, pentru că este în interesul comun al Comisiei și al României să gestioneze focarele și fenomenul“, a explicat Brănescu, citat de Agerpres.
Autoritatea Federală Sanitar-Veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) a anunţat miercuri că, începând din 2 august, a introdus restricţii temporare privind importurile de porci vii, precum şi de produse pe bază de carne de porc din România, după descoperirea focarului de pestă porcină africană, informează Itar TASS. Rosselkhoznadzor precizează că produsele vizate de aceste restricţii şi care vor ajunge la punctele de trecere a frontierei în Rusia după data de 2 august vor fi întoarse din drum indiferent de data înscrisă pe documentele veterinare însoţitoare. În plus, Rosselkhoznadzor a decis să restricţioneze şi tranzitul porcilor vii din România pe teritoriul Rusiei. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.