Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Peste 100.000 de vizitatori la Alba Iulia de Ziua Naţională
Pentru perioada 30 noiembrie - 2 decembrie, camerele hotelurilor, motelurilor şi pensiunilor din Alba Iulia au fost deja rezervate, majoritatea cu câteva luni înainte. Situaţia este asemănătoare şi în oraşele apropiate, respectiv Sebeş, Aiud sau Blaj. Autorităţile din Alba Iulia estimează că, de Ziua Naţională, vor fi în oraş peste 100.000 de vizitatori, dornici să fie martori la sărbătoarea prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Manifestările se vor întinde pe durata a trei zile, de vineri până duminică.
Unităţile de cazare din Alba Iulia şi oraşele învecinate nu mai dispun de locuri de cazare pentru minivacanţa de Ziua Naţională. Mai sunt disponibile doar câteva garsoniere şi apartamente scoase la închiriat contra unor sume ce ating câteva mii de lei pe noapte. Autorităţile din Alba Iulia estimează că, în jurul datei de 1 Decembrie, vor sosi în oraş peste 100.000 de vizitatori, cei mai mulţi cu autoturisme. Din acest motiv, administraţia locală a conceput un plan astfel încât oraşul să nu fie blocat de mașini.
„Pentru 30 noiembrie, 1 şi 2 decembrie, o temă prioritară pentru Primăria Alba Iulia este accesul în oraş dinspre cele trei intrări principale, respectiv dinspre munţii Apuseni, Cluj şi Sebeş. Am identificat împreună cu colegii de la Poliţie şi Poliţia Locală aproximativ 4.500 de locuri de parcare pentru toţi cei care vin din exterior”, a declarat Voicu Paul, viceprimarul municipiului Alba Iulia, citat de Agerpres.
Astfel, maşinile vor fi oprite la intrarea în Alba Iulia, fie că vin dinspre Zlatna, Cluj sau Sebeş. Şoferii vor fi ghidaţi de către voluntari unde anume să parcheze, după care vizitatorii vor fi transferaţi în Cetate cu autobuzul. Va fi câte o staţie de autobuz la trei-patru puncte de parcare, pentru preluarea celor care vin cu autoturismele. Autobuzele vor circula din jumătate în jumătate de oră, a explicat viceprimarul.
Potrivit acestuia, pentru a veni în sprijinul celor veniţi din alte părţi la Alba Iulia, sediile mai multor instituţii publice vor fi deschise în data de 1 Decembrie, astfel încât oamenii să aibă posibilitatea să se încălzească, să bea un ceai cald sau un pahar de apă.
De asemenea, turiștii veniți la Alba Iulia de Ziua Națională vor fi serviți cu mămăligă cu brânză care va înlocui în acest an tradiţionala iahnie de fasole. „Înclinăm să mergem spre mămăligă cu brânză şi o bucată de cârnat prăjit, care vor fi servite în caserole”, a precizat Voicu Paul. Oficialul spune că se vor pregăti 25.000-30.000 de porţii, număr mult mai mare decât în anii anteriori. Mâncarea va fi distribuită în mai multe puncte, respectiv în Şanţurile Cetăţii şi în curtea unităţii militare, pentru a se evita aglomerația.
Cât privește ceremonialul depunerilor de coroane de flori, anul acesta va fi oficiat la Alba Iulia, de Ziua Naţională, doar la Monumentul Marii Uniri, unde vor fi depuse doar şase coroane de flori, din partea Preşedinţiei, Guvernului şi Instituţiei Prefectului Alba, Parlamentului, Consiliului Judeţean Alba şi Primăriei Alba Iulia, urmând ca la statuile lui Ionel Brătianu, Iuliu Maniu şi Mihai Viteazul şi busturile regilor Ferdinand şi Maria să facă acest lucru oricine doreşte, a mai anunțat Voicu Paul.
La Monumentul Marii Uniri, înalt de 22 de metri şi cu o greutate de 1.350 de tone, încă se lucrează, însă ministrul culturii, George Ivaşcu, şi sculptorul Mihai Buculei au dat asigurări că obiectivul va fi finalizat până la 1 Decembrie.Încă din primii ani de după 1918, a apărut ideea ridicării unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând bani în acest scop, însă, odată cu criza din 1929, proiectul a fost abandonat. După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui „monument al Unirii” la Alba Iulia, fiind amplasată chiar o placă în Parcul Unirii prin care se indica faptul că acolo va fi ridicat acest obiectiv.