Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Peste 16% din fondurile Programului Operaţional Sectorial vor reveni Moldovei
Cele mai semnificative sume din fondurile alocate României prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013 (POR), respectiv 16,32% din total, au fost direcţionate către Regiunea Nord-Est, evaluată ca fiind cea mai săracă regiune a Uniunii Europene, potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL). Produsul Intern Brut, pe locuitor, în regiunea Nord-Est, este de 30% din media UE. Din totalul fondurilor alocate prin POR, în valoare de 4,436 miliarde euro, pentru dezvoltarea regiunii Nord-Est au fost acordate peste 724 de milioane de euro. Pentru regiunea de Sud-Est au fost alocate 587,8 milioane de euro, pentru cea de Sud - 631,3 milioane de euro, pentru Sud-Vest - 621,6 milioane de euro, pentru regiunea Vestică - 458,7 milioane de euro, cea de Nord-Vest - 536,4 milioane de uro, iar pentru Centrul ţării - 483,6 milioane de euro şi zona Bucureşti - Ilfov - 393,1 milioane de euro. Repartizarea fondurilor pe regiuni de dezvoltare a fost aprobată joi, în cadrul primei şedinţe a Comitetului de Monitorizare a POR. Alocarea diferenţiată a fondurilor pe regiuni a fost realizată în funcţie de gradul de dezvoltare al acestora, invers proporţional cu nivelul de dezvoltare al Regiunilor. Pentru măsurarea gradului de dezvoltare a regiunilor s-a utilizat Produsul Intern Brut pe locuitor, ajustat cu un coeficient al densităţii populaţiei.
Repartizarea fondurilor pe regiuni de dezvoltare s-a realizat astfel încât, aceasta să susţină îndeplinirea obiectivului Programului Operaţional Regional privind sprijinirea unei dezvoltări echilibrate a tuturor regiunilor României. În acest scop, regiunile şi zonele mai slab dezvoltate au primit fonduri mai mari, pentru a împiedica creşterea disparităţilor economice şi sociale deja existente între regiuni. Aceste alocări financiare sunt orientative, în sensul că, pe parcursul implementării programului, Comitetul de Monitorizare a POR poate aproba realocarea fondurilor ca urmare a evaluărilor intermediare care pot evidenţia o slabă capacitate a regiunilor de a absorbi sumele repartizate, în cazul anumitor taxe şi/sau domenii de intervenţie.