Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Peste 18 milioane de români sunt chemaţi mâine la vot
▲ În cursa prezidenţială s-au înscris, alături de actualul şef al statului, Traian Băsescu, susţinut de Partidul Democrat Liberal (PLD), lideri ai principalelor partide politice: Mircea Geoană din partea Partidului Social Democrat (PSD), Crin Antonescu din partea Partidului Naţional Liberal (PNL), Corneliu Vadim Tudor din partea Partidului România Mare (PRM), Kelemen Hunor din partea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), George Becali din partea Partidului Noua Generaţie - Creştin Democrat (PNG-CD), iar ca independenţi candidează Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, Eduard Manole şi Constantin Ninel Potîrcă ▲
Peste 18 milioane de electori sunt aşteptaţi, mâine, la urne, pentru a-l alege pe cel care va deţine funcţia supremă în stat în următorii cinci ani. După aproape 30 de zile de duel politic, campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a ajuns la final. Sâmbătă, 21 noiembrie, la ora 7:00 se pune punct campaniei electorale.
Au intrat în cursă 12 candidaţi dornici să-şi adjudece fotoliul prezidenţial. Actualul şef al statului, Traian Băsescu, candidează pentru al doilea mandat, fiind susţinut de Partidul Democrat Liberal (PDL). În cursa prezidenţială s-au înscris lideri ai principalelor partide politice: Mircea Geoană din partea Partidului Social Democrat (PSD), Crin Antonescu din partea Partidului Naţional Liberal (PNL), Corneliu Vadim Tudor din partea Partidului România Mare (PRM), Kelemen Hunor din partea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), George Becali din partea Partidului Noua Generaţie - Creştin Democrat (PNG-CD).
Ca independenţi candidează Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, Eduard Manole şi Constantin Ninel Potîrcă, preşedintele Patronatelor Oamenilor de Afaceri de Etnie Romă. Lista candidaţilor este completată de doi reprezentanţi ai curentului ecologist: Remus Cernea din partea Partidului Verde (PV) şi Ovidiu Iane din partea Partidului Ecologist Român (PER), dar şi de Constantin Rotaru, reprezentantul Partidului Alianţa Socialistă.
Pentru alegerile din 22 noiembrie au fost organizate în total 21.706 secţii de votare, din care 21.412 sunt secţii de votare interne, numerotate prin ordin al prefectului. Dintre acestea, 18.053 sunt delimitate de primar şi 3.359 sunt secţii speciale stabilite prin Hotărâre de Guvern. La acestea se adaugă cele 294 de secţii de votare din străinătate, delimitate de MAE.
Secţiile sunt deschise între 7:00 şi 21:00
Votarea va începe la ora 7:00 şi se va încheia la ora 21:00. Când se va prezenta la urne, alegătorul îşi va prezenta actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare. Buletinele de vot conţinând cele două probleme supuse referendumului vor fi tipărite în culori diferite, respectiv buletinul de vot numărul 1, cu întrebarea „Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?“, în negru, iar buletinul numărul 2, cu întrebarea „Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?“, în albastru.
Introducerea buletinului de vot în altă urnă decât cea special destinată nu atrage nulitatea acestuia.
Românii vor putea vota cu actul de identitate emis de statul român, respectiv carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, iar în cazul elevilor din instituţiile militare carnetul de serviciu militar.
Au dreptul să voteze cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv. Nu pot vota debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care în ziua alegerilor sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Urnă mobilă pentru persoanele bolnave
Alegătorul netransportabil din motive de invaliditate sau de boală poate să voteze cu ajutorul urnei speciale, în anumite condiţii.
Persoanele în cauză trebuie să întocmească, personal, o cerere scrisă, în acest sens, care va fi depusă la biroul electoral al secţiei de votare unde a fost arondat conform domiciliului, până cel mai târziu în preziua votării. Solicitarea va fi însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că este netransportabil.
Procesul votării se va încheia mâine, la ora 21:00, însă alegătorii care sunt în sală în acel moment sunt lăsaţi să îşi exercite dreptul de vot.
Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare cuprinse în eşantionul reprezentativ la nivel judeţean şi naţional au obligaţia de a transmite, în ziua votării, date în structura şi periodicitatea solicitate de către Biroul Electoral Central privind numărul alegătorilor care au venit la urne, de la ora 7:00 până la ora de referinţă pentru care se face raportarea.