Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Peste 2,8 milioane de români merg la bibliotecă
La nivelul instituţiilor Uniunii Europene, la iniţiativa Fundaţiei Reading&Writing, se derulează în anii următori programul „Public Libraries 2020“, care urmează să arate importanţa bibliotecilor în îndeplinirea unora dintre obiectivele de dezvoltare asumate pentru Europa 2020.
Biblioteca Naţională a României s-a alăturat acestui program semnând, totodată, Declaraţia de la Lyon privind accesul la informare şi dezvoltare (Lyon Declaration on Acces to Information and Development). Prin Declaraţia de la Lyon, semnatarii solicită membrilor Naţiunilor Unite să recunoască faptul că accesul la informare şi abilităţile de a utiliza informaţia în mod eficient au un rol important pentru toţi, în special pentru comunităţile vulnerabile (copii, femei, persoane cu dizabilităţi etc.). „De multe ori, bibliotecile publice sunt asociate doar cu activitatea de împrumut de carte. Bibliotecile publice moderne oferă însă mult mai mult, prin servicii variate şi de bună calitate construite pe baza nevoilor comunităţilor pe care le servesc. În acest sens, Biblioteca Naţională a României doreşte să contribuie la întărirea şi recunoaşterea rolului bibliotecilor publice în dezvoltarea comunităţilor locale, precum şi la creşterea capacităţilor acestora de a oferi produse şi servicii adecvate cerinţelor utilizatorilor lor“, subliniază reprezentanţii instituţiei într-un comunicat publicat pe site-ul oficial.
Acţiunile care au loc în bibliotecile publice sunt importante nu doar pentru copii, ci şi pentru adulţi, susţine şi europarlamentarul Renate Weber. „Biblioteca se transformă în sufletul unei comunităţi. Devine liantul între diferitele persoane care există în comunitate“, a declarat Renate Weber.
În ultimii ani, bibliotecile publice au fost cele care au reuşit să reducă decalajul digital prin serviciile gratuite de internet oferite, iar cu fiecare cetăţean care a avut acces s-a adus şi o contribuţie la reintegrarea europenilor pe piaţa muncii.
În Uniunea Europeană există o reţea de 65.000 de biblioteci publice şi, în fiecare an, 100 milioane de europeni le vizitează. În ţara noastră, numărul bibliotecilor publice este de 2.853 (80% se află în zone rurale), din care 2.283 sunt echipate cu computere şi alte echipamente, având acces gratuit la internet pentru public. Acest lucru a fost posibil prin proiectul Biblionet, un program iniţiat în 2009 ca urmare a unei finanţări de 26,9 milioane de dolari din partea Fundaţiei Bill & Melinda Gates. Mai mult de 2,8 milioane de români folosesc biblioteca publică şi 1 milion dintre ei şi-au exprimat interesul de a participa la cursuri gratuite de folosire a computerului, în bibliotecile publice. „Statisticile de utilizare a bibliotecilor în România comparativ cu cele din Europa sunt mult mai mici, dacă ţinem seama că ceea ce se întâmplă în bibliotecile din România este la acelaşi nivel cu serviciile pe care oamenii le pot primi în restul Europei“, a declarat Claudia Şerbănuţă, manager interimar al Bibliotecii Naţionale a României, citat de Mediafax.
În perioada 2011-2014, mai mult de 400 de biblioteci au ajutat 16.000 de fermieri să-şi depună online cererile pentru subvenţiile agricole, iar 25.000 de români au beneficiat de cursuri nonformale de educaţie financiară în bibliotecile publice. (Oana Nistor)