Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Peste 20% dintre vârstnici au nevoie de îngrijire la domiciliu
Peste 20% din populaţia României cu vârste peste 65 de ani are nevoie de îngrijire la domiciliu, însă doar 0,23% beneficiază concret de aceste servicii, reiese din datele prezentate de expertul pentru politici publice al Confederaţiei Caritas România, Diana Chiriacescu, la Conferinţa naţională a furnizorilor de îngrijiri la domiciliu organizată la Bucureşti.
Serviciile de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici nu sunt disponibile în număr suficient pentru cei care au nevoie de ele şi sunt extrem de rare în zonele rurale şi oraşele mici, spun ONG-urile implicate în lucrul cu persoanele vârstnice, acestea atrăgând totodată atenţia că prin dezvoltarea acestor servicii s-ar putea crea 100.000 de locuri de muncă. Chiriacescu a susţinut că este necesară o strategie pe termen lung, însoţită de măsuri concrete de ajustare legislativă, alocare şi planificare bugetară, coordonare intersectorială pentru ca serviciile de îngrijire la domiciliu să fie accesibile persoanelor vârstnice din România. Prezent la eveniment, secretarul de stat în Ministerul Muncii Codrin Scutaru a precizat că, în prezent, se alocă aproximativ 24 milioane de lei pentru servicii sociale. El a susţinut că furnizorii de servicii sociale ar trebui să acceseze fonduri europene, subvenţia nefiind suficientă.