Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Peste 200.000 de pensii vor fi recalculate
Dosarele de pensii din perioada 1 ianuarie 2011 - 1 ianuarie 2013 trebuie să fie revăzute, iar pensiile, recalculate, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea unor prevederi din OUG 1/2003. Pensiile ar urma să fie recalculate până la sfârşitul anului, astfel încât de anul viitor cei în drept să-şi primească banii.
Aproximativ 220.000 de dosare de pensii trebuie recalculate după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale anumite prevederi ale OUG nr. 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a spus că autorităţile îşi propun ca dosarele să fie revizuite, iar pensiile recalculate până la sfârşitul anului, astfel încât, începând cu 2014, statul să returneze banii celor în drept. „Dacă nu există bani, o să-i avem. O să analizăm previziunile pentru bugetul de stat şi vom face modificări dacă vom constata că nu există fondurile necesare. Este o decizie a Curţii Constituţionale şi ea va fi pusă în aplicare“, a precizat ministrul în legătură cu fondurile necesare recalculării.
Câmpeanu a avertizat că această măsură ar putea produce inechităţi, întrucât ar rezulta coeficienţi mai mari în anii 2011 şi 2012, pentru care se face recalcularea.
„Pentru o persoană care a depus dosarul în ianuarie 2011 se vede care este punctajul mediu anual, se înmulţeşte cu coeficientul şi rezultă o pensie. Aceasta se compară cu cea care s-a calculat când s-a acordat coeficientul 1,06 şi diferenţa o să i se acorde. Se vor da bani înapoi, iar pensiile vor creşte în funcţie de punctajul fiecărui dosar“, a precizat ministrul de resort.
Câmpeanu a arătat că toate casele de pensii lucrează în acest moment la recalcularea pensiilor, un procedeu laborios în condiţiile în care sunt dosare în care au survenit modificări în aceşti trei ani. „Sunt dosare unde au intervenit mai multe modificări în aceşti ani. Acele dosare trebuie aduse la situaţia iniţială, de exemplu, din ianuarie 2011, se corectează coeficientul, după care se adaugă celelalte modificări care au intervenit. E o muncă laborioasă, sigur, nu pentru toate dosarele. La cele care nu au suferit modificări, recalculările se pot face automat prin calculator“, a explicat oficialul, citat de Agerpres.
Potrivit ministrului muncii, coeficientul rezultat în urma deciziei Curţii Constituţionale este undeva la un nivel dublu faţă de cât au primit pensionarii menţionaţi. „De exemplu, fiecare, în funcţie de suma pe care a primit-o, va primi diferenţa. Dacă a primit 40 de lei în plus în 2013 când s-a acordat pentru prima dată acest coeficient de corecţie, vor mai primi încă 40 de lei“, a explicat ministrul Mariana Câmpeanu.
Curtea Constituţională a decis, în 29 octombrie, că dispoziţiile art. III alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstituţionale, Curtea publicând miercuri motivarea deciziei.