Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Peste 21 de miliarde de euro României prin noul PAC
După trei ani de negocieri, prin votul de marți seara din Parlamentul European, s-a ajuns la forma definitivă a noii Politici Agricole Comune, destinată să „înverzească” agricultura europeană fără a afecta veniturile fermierilor. PAC are aproximativ o treime din bugetul UE pentru perioada 2021-2027, adică 387 miliarde de euro pe şapte ani.
Parlamentul European a dat undă verde noii Politici Agricole Comune a UE, considerată mai ecologică, mai echitabilă, mai flexibilă şi mai transparentă, dar criticată de ecologişti şi de o parte a stângii, din cauza prevederilor considerate insuficiente privind mediul.
Această Politică Agricolă Comună (PAC), care va intra în vigoare din ianuarie 2023, are un buget de 387 de miliarde de euro până în 2027, dintre care 270 de miliarde de euro reprezintă ajutoare directe către agricultori, precizează AFP, adăugând că Franţa va rămâne principala ţară beneficiară.
Statele membre vor trebui să se asigure că cel puțin 35% din bugetul pentru dezvoltare rurală și cel puțin 25% din plățile directe vor fi dedicate măsurilor de protecție a mediului și a climei, potrivit unui comunicat al PE.
România va primi peste 21,6 miliarde de euro în total, în perioada 2023-2027, pentru măsurile din domeniul agriculturii, din care circa 14 miliarde vor fi destinate plăților directe (cu aproximativ 3 miliarde de euro mai mult decât în 2014-2020), iar 7 miliarde dezvoltării rurale. La acestea se mai adaugă cele 692 milioane de euro de la Comisia Europeană prin PNRR.
Fermele mici și mijlocii, cu suprafețe sub 300 ha, vor primi cel puțin 10% din plățile directe, iar tinerii agricultori, cel puțin 3% din bugetul PAC. Va fi creată o rezervă permanentă pentru situații de criză, cu un buget anual de 450 milioane de euro, destinată a ajuta agricultorii care se confruntă cu instabilitatea prețurilor sau a pieței.
Noul PAC vine cu o serie de vești bune pentru fermierii români, între care modificarea definiției „fermierului activ”, adică banii vor merge către cei care se ocupă cu agricultura și nu către proprietarii de terenuri; mai multe fonduri pentru fermele mici și mijlocii, pentru agricultura ecologică și pentru tinerii fermieri; reducerea treptată a diferențelor dintre plățile la hectar între statele europene, ceea ce înseamnă că pentru România sumele vor crește, a explicat europarlamentarul Alin Mituța, pentru g4media.ro.
Potrivit unor declarații făcute de ministrul agriculturii, Adrian Oros, România nu este pe deplin mulţumită de pachetul de reformă al noului PAC, însă apreciază atât eliminarea propunerii de plafonare a plăţilor directe, cât şi acordul atins la procentul minim de 10% de reorientare a bugetului pentru plăţile directe către fermele mici, mijlocii şi de familie. (C. Z.)