Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Peste 28.000 de fermieri afectați de secetă
Suprafața calamitată de seceta din acest an este de 1,12 milioane de hectare, iar peste 28.000 de cereri de sprijin pentru culturile afectate au fost declarate eligibile la plată. Tot ca urmare a situației grave din agricultură, o asociație a fermierilor solicită autorităţilor legiferarea secetei pedologice ca şi caz de forţă majoră și posibilitatea amânării ratelor, astfel încât producătorii să poată evita falimentul.
În urma verificărilor cererilor de sprijin depuse de fermieri în perioada 3-15 septembrie 2020 pentru Schema de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au culturi înființate în toamna anului 2019 afectate de seceta pedologică, au fost declarate eligibile 28.081 de cereri de plată, pentru o suprafaţă calamitată totală de 1.120.540,40 hectare, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Agenţia precizează că plata despăgubirilor se face în ritm accelerat, toţi fermierii declaraţi eligibili urmând a fi plătiţi în zilele următoare, şi asigură pe această cale „că acordă o importanţă deosebită finalizării cu celeritate a plăţilor”. Pe de altă parte, tot în sprijinul producătorilor agricoli afectați grav de secetă, Asociaţia Fermierilor din Romania (AFR) solicită autorităţilor o lege care să specifice că seceta pedologică este caz de forță majoră și posibilitatea amânării ratelor, astfel încât fermierii să poată evita falimentul.
„Solicităm pe această cale responsabilizarea de urgenţă a aparatului administrativ, dar şi demararea tuturor proceselor necesare legiferării secetei pedologice ca şi caz de forţă majoră”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.
De asemenea, AFR solicită posibilitatea amânării ratelor, astfel încât fermierii să poată evita falimentul, în condiţiile în care suprafeţele afectate de seceta pedologică sunt „de natură a prefigura un dezastru economic”.
O altă asociație, a comercianților de produse agricole, trage un semnal de alarmă, potrivit căruia declararea stării de calamitate ar pune în pericol producţia următorilor ani agricoli. Reacția asociației vine după ce, la 15 septembrie, Ministerul Agriculturii a publicat pe site un proiect de OUG privind declararea stării de calamitate de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă.
„Suntem cu toţii conştienţi că traversăm un an agricol dificil, însă declararea stării de calamitate prin OUG ar avea ca şi consecinţă directă nerespectarea angajamentelor contractuale existente între comercianţi şi fermieri; prin urmare, încrederea dintre principalii parteneri ai lanţului cerealelor ar fi iremediabil afectată. În această situaţie, pre-finanţarea fermierilor de către comercianţi ar deveni imposibilă”, a declarat Vasile Varvaroi, preşedintele Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole.
(Cristina Zamfirescu)