Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Peste 30.000 de locuri de muncă vacante
În România numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al II-lea al anului a fost de 30.100, în creştere cu 2.100 faţă de trimestrul anterior şi cu 5.400 faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat, joi, Institutul Naţional de Statistică (INS).
Rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,70% în trimestrul al II-lea, în creştere cu 0,04 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent şi cu 0,11 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecut, a precizat INS.
Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (3,43%), alte activităţi de servicii (2,76%), respectiv în administraţie publică (1,61%).
La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile de învăţământ (0,13%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,14%), respectiv cele din industria extractivă (0,15%).
Ca şi în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puţin de o treime (9.800 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, fiind înregistrată o rată de 0,94%.
Sectorul bugetar a însumat puţin peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 3.900 de locuri de muncă vacante au fost în administraţia publică, 3.400 în sănătate şi asistenţă socială, iar 500 în învăţământ.
În trimestrul al II-lea al anului, cea mai mare cerere de forţă de muncă salarială exprimată de angajatori prin intermediul ratei locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic - grupa majoră 3 (0,97%), respectiv de muncitori necalificaţi - grupa majoră 9 (0,95%). La polul opus s-au situat ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,37%), şi cele de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (0,39%).
Aproape 60.000 de absolvenţi sunt şomeri
58.099 de absolvenţi s-au înregistrat, de la începutul anului şi până la data de 27 august, în baza de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, 1.776 dintre aceştia fiind şomeri indemnizaţi, informează ANOFM. Potrivit sursei citate, cei mai mulţi absolvenţi s-au înscris în luna iulie, respectiv 39.038 de persoane.
În luna august s-au înscris, până în prezent, 11.738 de absolvenţi, din care 161 au finalizat şcoli primare, gimnaziale şi profesionale, 7.344 au absolvit licee sau şcoli postliceale, iar 4.233 au terminat o facultate. În data de 27 septembrie va fi organizată o Bursă generală a locurilor de muncă pentru absolvenţi, la nivelul tuturor agenţiilor de ocupare, informaţiile necesare urmând să fie publicate la sediile agenţiilor de ocupare şi pe site-urile oficiale ale instituţiilor. ANOFM mai precizează că la data de 27 iulie 2013 a intrat în vigoare prevederea conform căreia nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de Medicină, Medicină dentară şi Farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi, în condiţiile legii.