Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Peste 300 milioane de euro pentru proiecte europene prioritare
România este o ţară cu potenţial foarte mare, însă una dintre vulnerabilităţile sale este modul de pregătire a proiectelor, a declarat vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Cristian Popa. Acordul de 360 milioane de euro, semnat cu BEI, acoperă o parte a contribuţiei bugetului pentru perioada 2014 - 2020 şi asigură creşterea absorbţiei fondurilor europene.
Zilele trecute, BEI a semnat trei contracte, unul cu Ministerul Finanţelor Publice, unul cu Ministerul Fondurilor Europene şi un altul cu Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, prin care acordă României o finanţare în valoare de 360 milioane de euro pentru proiecte prioritare, în cadrul Programelor Operaţionale Competitivitate, Capital Uman şi anumite axe prioritare din Infrastructură Mare ale Uniunii Europene, din perioada 2014 - 2020. Contractul de finanţare a fost semnat de vicepreşedintele BEI, Cristian Popa, şi de ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu. `Acesta este un acord-cadru care are dimensiuni europene, întrucât, după criza financiară, căderea importantă s-a resimţit la nivelul statelor membre UE. Acest acord va permite României să beneficieze de programe care să ducă la creşterea Produsului Intern Brut”, a declarat Cristian Popa, după semnarea contractului. `România este văzută, la nivelul BEI, ca o ţară cu potenţial foarte mare, pe care se lucrează pentru a găsi proiecte pe care BEI să le poată finanţa, fie de una singură, fie în colaborare cu alţi parteneri, pentru că, de obicei, BEI ajută şi la absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune de care România poate beneficia, dar, în privinţa planului european pentru investiţii, acţionează mai ales ca un catalizator care să atragă alte capitaluri private în finanţarea sectorului, în special la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii sau al soluţiilor de parteneriat public-privat”, a mai spus Popa.
La capitolul vulnerabilităţile României, acesta a enumerat modul de pregătire a proiectelor, precum şi nevoia de continuitate a demersurilor importante pentru ţară, pe termen mediu şi lung. În opinia vicepreşedintelui BEI, dacă România va avea proiecte bune, banii vor veni. La rândul său, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a arătat că acesta este cel de-al doilea contract semnat cu BEI, în mai puţin de două luni, care are ca scop creşterea investiţiilor. Acest împrumut va susţine Contractul Român de Parteneriat cu UE, pentru perioada de programare 2014 - 2020, concentrându-se pe investiţii în sectoarele energiei, îmbunătăţirii mediului, cercetării, dezvoltării şi inovaţiei (CDI), tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiei (TIC), ocupării forţei de muncă, educaţiei şi beneficiilor sociale. Tot vineri, BEI a semnat două Contracte de Servicii de Suport prin Consultanţă a Proiectelor, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro, cu Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP), respectiv cu Ministerul Fondurilor Europene.
Acordul cu ANAP prevede asistenţă tehnică pentru Agenţie, pentru crearea unei strategii naţionale de achiziţii publice. `Prin semnarea acordului de servicii de asistenţă tehnică pentru implementarea proiectelor, atât Ministerul Fondurilor Europene (...), cât mai ales beneficiarii celor trei sectoare importante de investiţii, finanţate prin acest program - mediu, transport şi energie, vor utiliza expertiza BEI pentru toate activităţile şi nevoile specifice de asistenţă tehnică privind pregătirea şi implementarea proiectelor şi dezvoltarea abilităţilor şi capacităţii instituţionale”, după cum a declarat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.