Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Peste 4.000 de locuri în programul social „Litoralul pentru toţi“
Programul care oferă românilor vacanțe pe litoral la prețuri avantajoase a început duminică și se va încheia la 19 iunie. Rezervările se pot face prin intermediul agențiilor de turism sau direct la zecile de hoteluri participante din staţiunile de la Marea Neagră. Pachetele turistice pot fi achitate şi cu vouchere de vacanţă.
Pentru ediţia din acest an, a 40-a, a programului „Litoralul pentru toți” şi-au anunţat participarea zeci de hoteluri din toate staţiunile de la Marea Neagră, care pun la dispoziţia turiştilor, cumulat, un număr de aproximativ 4.000 de locuri de cazare pe noapte.
Programul, singurul de acest fel susținut integral de mediul de afaceri, prin Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), își propune să încurajeze turiștii să vină pe litoral și în extrasezon, iar, în acest scop, hotelierii au coborât preţurile cu până la 70% față de cele din vârf de sezon.
„Recomandăm turiştilor să-şi facă vacanţele pe litoralul nostru şi în extrasezon. Au toate motivele: plajele şi staţiunile nu sunt aglomerate, vremea este foarte frumoasă şi, poate cel mai important argument, preţurile sunt mult mai mici decât în lunile iulie şi august”, a afirmat Dragoş Răducan, preşedintele FPTR, potrivit Agerpres.
Cel mai ieftin pachet pentru o noapte de cazare fără mic dejun începe de la 34 de lei de persoană, la un hotel de 3 stele pentru un sejur de minimum 5 nopţi de cazare. Pentru cei care preferă cazare cu servicii de masă all-inclusive, tarifele încep de la 160 lei/noapte/persoană la un hotel de 3 stele pentru minimum 3 nopţi de cazare.
Pe de altă parte, în acest an, turiștii aflați la mare vor beneficia de mai multe plaje de calitate. Potrivit Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, șase plaje au primit distincţia Steagul Albastru în 2022, cu una în plus faţă de anul trecut. Acestea sunt: Vega Vintage din staţiunea Mamaia, Marina Regia și Phoenicia din Năvodari, Citadel și Azur din Eforie şi Phoenicia Blue View din Olimp.
Steagul Albastru - Blue Flag este printre cele mai recunoscute etichete ecologice din lume acordate plajelor, porturilor de agrement şi operatorilor de turism durabil. Acest certificat de calitate este oferit pe baza unor criterii stricte, cum sunt calitatea apei, prezența echipamentelor de prim-ajutor, acces pentru persoanele cu dizabilităţi, practicile de protecție a mediului. Programul a fost iniţiat în 1987 de Fundaţia de Educaţie pentru Mediu, o organizație cu sediul în Danemarca, cu scopul de a premia plajele şi porturile de agrement pentru curăţenie, frumuseţea peisajului şi infrastructura dezvoltată.
Țările cu cele mai multe plaje „albastre” sunt în Spania - 621 și Grecia, cu 581 de steaguri, din care 96 sunt doar în Halkidiki. (C. Z.)