Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Peste 4 miliarde de euro pentru extinderea infrastructurii de apă
Un număr de 22 de proiecte noi pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi de apă uzată, în valoare totală de 4,44 miliarde de euro, au fost semnate până în prezent în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare în actuala perioadă de programare (2014-2020), informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
În urma implementării acestor 22 de proiecte din sectorul de apă, în județele Hunedoara, Galați, Cluj, Sălaj, Alba, Constanța, Ilfov, Timiș, Dolj, Satu Mare, Buzău, Bacău, Olt, Bistrița Năsăud, Sibiu, Suceava, Brăila, Gorj, Brașov şi în municipiul București, peste 2,84 milioane de persoane vor avea acces la apă potabilă la standarde europene, iar peste 1,82 milioane de locuitori vor beneficia de o mai bună tratare a apelor uzate.
Dintre aceste proiecte, cele care au cele mai mari finanțări sunt: Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj, valoare eligibilă 324,45 milioane de euro; Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a SC RAJA SA Constanţa, 435,17 milioane de euro; Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Ilfov, 262,15 milioane de euro; Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Brăila, 226,37 milioane de euro; Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bacău, 367,58 milioane de euro; Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Olt, 226,61 milioane de euro; Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Buzău, 275,13 milioane de euro. (C. Z.)