Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Peste 4 milioane de europeni vor deveni şomeri
În cazul în care actuala politică a Uniunii Europene nu se schimbă rapid, este posibil ca şomajul să urce rapid în zona euro, alimentând tulburări sociale.
După dispariţia a circa 3,5 milioane de slujbe începând din 2008, de la debutul crizei economice, Europa ar putea pierde alte 4,5 milioane de locuri de muncă în următorii ani, a avertizat, ieri, Organizaţia Mondială a Muncii, care a cerut liderilor europeni să facă o prioritate din susţinerea pieţei muncii. Şomajul din zona euro se situează în prezent la un prag de 11%, reprezentând 17,4 milioane de persoane care nu au loc de muncă. "În cazul în care actuala politică a Uniunii Europene nu se schimbă rapid, este posibil ca şomajul să urce rapid în zona euro, alimentând tulburări sociale şi erodând încrederea cetăţenilor în guvernele naţionale, sistemul financiar şi instituţiile europene", se arată într-un raport al organizaţiei. Şomajul este cel mai ridicat în rândul tinerilor, 22% în zona euro, dar în state ca Slovacia, Portugalia sau Italia se situează la 30%, în timp ce, în Spania şi Grecia, şomajul în rândul tinerilor se află la un incredibil nivel de 50%. Austeritatea, un răspuns insuficient la criza din zona euro Potrivit avertismentului lansat de Organizaţia Mondială a Muncii, "devine tot mai clar că doar austeritatea nu va fi un răspuns suficient la criza din zona euro, iar această politică, cu impact negativ asupra pieţei muncii, nu reuşeşte să stimuleze investiţiile sau stabilitatea financiară". Reducerile puternice ale cheltuielilor publice au condus la o scădere predictibilă a consumului, dar nu au antrenat şi o majorare a exporturilor, care să stimuleze creşterea, astfel că economiile zonei euro, cu puţine excepţii, au înregistrat recesiune, notează Organizaţia Mondială a Muncii. În plus, 13 din cele 17 state euro au implementat reforme pentru flexibilizarea pieţei muncii, care fac mai uşoară concedierea unui angajat, fără însă nici un efect vizibil în privinţa înfiinţării de locuri de muncă. A crescut doar numărul concedierilor. "Abordarea austerităţii a marginalizat reforma foarte necesară a sistemului financiar, epicentrul crizei. Progresele în această direcţie au fost foarte lente. Dacă băncile ar relua creditarea micilor afaceri la nivelul de dinaintea crizei, ceea ce ar însemna o majorare mai mică de două puncte procentuale a raportului dintre investiţii şi PIB, ar fi recuperate două treimi din locurile de muncă pierdute începând din 2008", subliniază raportul organizaţiei.