Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Peste 500 de modificări fiscale în ultimii șapte ani
Numărul de modificări fiscale din ultimii şapte ani şi jumătate este de 554, adică 74 pe an, este concluzia la care a ajuns un studiu al organizației The Tax Institute, care a inventariat toate rectificările suferite de Codul fiscal în perioada 2015-2023.
„Am plecat în realizarea studiului nostru de la constatarea că există un număr foarte mare de modificări fiscale şi că ritmul acestora s-a accelerat în ultimii ani şi, ca să verificăm dacă această înţelegere a noastră este corectă, am realizat un inventar al acestor modificări fiscale”, a declarat Ana Bobircă, cofondator The Tax Institute, la evenimentul de lansare a organizaţiei, care a avut loc la Banca Naţională a României.
Potrivit studiului, noul Cod fiscal a suferit 554 de modificări, efectuate prin 107 legi, ordonanțe simple ale Guvernului (OG) şi ordonanțe de urgență ale Guvernului (OUG), într-o perioadă de 84 de luni, rezultând o medie de 1,3 modificări lunar. Dacă la intrarea în vigoare noul Cod fiscal avea 2.382 de alineate, în 2023 ajunge la 2.785 de alineate, doar 1.466 rămânând nemodificate. În comparaţie cu vechiul cod, numărul rectificărilor a fost de 3,2 ori mai mare.
Studiul analizează efectele acestor modificări. Spre exemplu, s-a ajuns ca doar aproximativ 10% dintre companiile active să mai datoreze impozit pe profit, situație determinată de luarea unor măsuri precum: eliminarea impozitului pe profit pentru HoReCa (în 2017) şi înlocuirea lui cu un derizoriu impozit specific, creşterea plafonului de venit până la care se poate aplica regimul fiscal al microîntreprinderilor la 500.000 de euro (în 2017) şi apoi la 1.000.000 de euro, eliminarea limitării aplicabilităţii regimului fiscal al companiilor care obţin venituri din consultanţă şi management (din 2018). (C. Z.)