Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Peste 60% dintre români păstrează electrocasnicele vechi
61,7% dintre români păstrează încă la domiciliul lor frigidere, televizoare, calculatoare şi alte echipamente electronice şi electrocasnice nefuncţionale, cu toate că peste 90% dintre români admit că activitatea de colectare selectivă a deşeurilor este foarte importantă, potrivit unui studiu realizat de EcoTic.
Cei chestionaţi sunt dispuşi să adopte un comportament ecologic privind echipamentele electronice doar în măsura în care acest lucru nu presupune eforturi foarte mari din partea lor şi, eventual, li se oferă facilităţi la achiziţia altor produse noi. În prezent, în 99,2% dintre gospodăriile din România există un frigider sau congelator, în 97,3% există o maşină de spălat rufe, 89,8% dintre români au un uscător de păr în casă, 99,2% au televizor, 86,9% au un calculator, iar 99% dintre gospodării sunt dotate cu telefon mobil. Faţă de anul 2008, populaţia a renunţat la produsele mai vechi de 5 ani şi se observă o creştere uşoară a intenţiei de a limita durata de folosire a acestor echipamente. „În acest moment 61,4% din populaţie deţine în gospodărie echipamente nefuncţionale. Procentul este mai mic decât în 2008, când 65,8% dintre români încă mai aveau acasă televizoare, maşini de spălat şi alte echipamente nefuncţionale“, potrivit unui studiu realizat de EcoTic, organizaţie colectivă de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) din domeniul IT&C şi al electronicelor de consum.