Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Peste 650.000 de bugetari beneficiază de rectificări salariale
Începând cu luna august 2016, sistemul de salarizare pentru angajaţii din Sănătate şi Educaţie va fi restructurat, în baza ordonanţei guvernamentale adoptată miercuri, prin care sunt stabilite noile grile de salarizare. De exemplu, pentru un profesor debutant, salariul de bază va fi între 1.700 și 2.117 lei, în timp ce salariul de încadrare al unui medic din unități clinice va fi între 2.364 de lei și 2.944 de lei, în funcție de vechime.
Prin adoptarea, recent, a Ordonanței de Guvern care stabilește noile grile de salarizare cu valori nominale, se urmărește eliminarea inechităţilor salariale în cazul angajaţilor de la stat. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice apreciază că, în total, aproximativ 650.000 de persoane din sistemele de sănătate și educație vor beneficia de prevederile acestei decizii. Salariile celorlalţi angajaţi din sistemul bugetar vor fi rectificate în decembrie 2017. În sistemul de sănătate, în cazul medicilor debutanţi a fost stabilită o creştere suplimentară de 10% a salariilor, faţă de restul funcţiilor. Potrivit unui comunicat al Guvernului, salariul de încadrare al unui medic din unități clinice va fi între 2.364 de lei și 2.944 de lei, iar al unui asistent medical, între 1.960 lei și 2.441 lei. Salariul unui medic primar din serviciul de ambulanță sau primiri urgențe va fi între 4.371 lei și 5.443 lei. Cuantumul salariilor în Sănătate diferă în funcție de specializare, grad și vechime și este completat cu diferite sporuri. „În situația în care salariile de bază stabilite potrivit grilei de salarizare sunt mai mici decât acestea, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016”, se arată în același comunicat. În privința stabilirii bursei de rezidenţiat, cuantumul salariului lunar brut luat în calcul este stabilit la 4.749 de lei. De asemenea, gărzile vor fi efectuate de personalul sanitar în baza unui contract de muncă cu timp parţial.
O nouă grilă de salarizare s-a stabilit și în Educaţie, astfel că, de exemplu, un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I şi cu o vechime între 1 și 6 ani, va avea un salariu de bază între 1.896 și 2.361 lei, în timp ce un profesor debutant, între 1.700 și 2.117 lei. Un profesor universitar, cu vechime în învățământ de 6 până la 10 ani, va primi un salariu de bază între 2.991 și 3.465 lei, cu posibilitatea de creștere graduală, în funcție de vechime, ceea ce înseamnă că persoanele cu peste 40 de ani de vechime pot avea un salariu și de 6.935 de lei. Noutatea constă, ca şi în cazul medicilor debutanţi, în acordarea creşterii suplimentare de 10% pentru profesorii care intră pentru prima dată în sistem. „În situaţia în care salariul brut, determinat potrivit actului normativ adoptat astăzi, este mai mare decât cel aferent lunii iulie 2016, se va acorda 50% din creşterea rezultată, începând cu luna august 2016 şi 100% începând cu decembrie 2017”, potrivit comunicatului Guvernului. Indemnizaţia pentru învăţământul special va fi de 15% din salariul de bază, gradaţia de merit, de 25% din salariul de bază, iar indemnizația de diriginte, de 10%. Sistemul de premiere, respectiv bonusul în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului în statul de funcţie, se va aplica din ianuarie 2017 pentru personalul din sistemul de sănătate, respectiv din ianuarie 2018 pentru cadre didactice şi personalul auxiliar din învăţământ. De ordonanţa aprobată de Guvern vor beneficia şi aproximativ 70% din angajaţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, aproximativ 33.000 de salariaţi vor primi, începând cu august 2016, 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit, aflată în plată la nivelul lui 2009, în timp ce diferenţa de 50% va fi acordată începând cu august 2017.