Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Peste jumătate din români şi-ar schimba locul de muncă
Pentru mulți români, printre așteptările anului 2017 se numără și schimbarea locului de muncă, în speranța obținerii unui salariu mai mare, după cum reiese din studiul realizat de platforma de recrutare online eJobs. Aproape 50% din cei intervievați se arată optimişti în privința creșterii numărului locurilor de muncă în următoarele 12 luni. Cifrele Institutului Național de Statistică (INS) arată că rata şomajului s-a situat în luna ianuarie la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.
Cei mai mulţi dintre angajaţii participanţi la sondajul realizat de platforma de recrutare online eJobs (61%) afirmă că urmăresc ofertele de joburi care apar în piaţă, 31% din aceştia consultă săptămânal site-urile de recrutare, în timp ce 30% caută zilnic oferte noi de angajare. Același studiu arată că angajaţii din segmentul de vârstă +45 de ani sunt cei mai activi în căutarea unui loc de muncă, aproape 40% din aceştia căutând zilnic oportunităţi de carieră.
Motivele pentru care respondenţii au declarat că şi-ar schimba locul de muncă actual sunt: pentru un loc de muncă mai potrivit abilităţilor şi aspiraţiilor lor (27% din intervievați); pentru un salariu mai bun (24%); pentru o stabilitate mai mare a locului de muncă (12%).
Potrivit studiului, 52% din români cred că vor primi o mărire de salariu în următoarele 12 luni, în timp ce 39% spun că au în plan să-şi schimbe locul de muncă anul acesta, aspirând la o situaţie profesională mai bună şi, desigur, la venituri mai mari.
Optimismul vine pe fondul evoluţiei pozitive a pieţei muncii în 2016, atât din punctul de vedere al numărului de locuri de muncă, cât şi al salariilor, trend care se va menţine şi în acest an, potrivit specialiștilor.
Aproape jumătate (47%) din români cred că numărul locurilor de muncă va creşte în următoarele 12 luni, arată cercetarea eJobs. Studenţii şi tinerii sunt cei mai optimişti că îşi vor găsi un loc de muncă în acest an, 64% mizând că vor face acest lucru cu „uşurinţă”, se menţionează în studiu.
Deşi 23% din români declară că sunt mulţumiţi şi chiar foarte mulţumiţi cu actualul loc de muncă, 54% cred că este loc de mai bine, iar 23% nu sunt deloc fericiţi la job, se mai arată în aceeași cercetare. Majoritatea angajaţilor români participanţi la sondaj se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de proximitatea locului de muncă față de domiciliu (61%), de siguranţa locului de muncă (59%), de atribuţiile pe care le au (55%) sau de echipa cu care lucrează (54%). La polul opus, cu cele mai multe dezamăgiri pentru români, se află oportunităţile de promovare - 54% s-au declarat nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de oportunităţile de promovare din cadrul companiei în care lucrează.
În ceea ce priveşte atitudinea şefilor, 46% din români sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de relaţia cu superiorul direct, în timp ce 26% spun că nu au o relaţie prea bună, susţin specialiştii în recrutare. În acelaşi timp, peste jumătate (63%) din salariaţii români spun că nivelul de stres la actualul loc de muncă este mare, femeile fiind mai stresate la serviciu decât bărbaţii (64% din femei versus 62% din bărbaţi).
Optimismul reieșit din sondajul eJobs ar putea fi susținut de ultimele date ale INS potrivit cărora rata şomajului era de 5,4% în luna ianuarie 2017, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, numărul şomerilor fiind de 488.000 persoane.
Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi a depăşit-o cu 0,9 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 5,8%, în cazul persoanelor de sex masculin, respectiv 4,9% în cazul celor de sex feminin.
Pentru persoanele cu vârste între 25 de ani și până la pensionare, rata şomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna ianuarie, 4,8% fiind consemnat în cazul bărbaţilor, iar 3,7% în cel al femeilor, adică 74,6% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna ianuarie 2017.