În ultimele zile ale anului trecut, fosta familie regală a Greciei a primit cetăţenia elenă şi a jurat loialitate republicii, într-o mişcare istorică la 50 de ani după ce ţara a abolit monarhia (1974),
Peste o sută de mii de bilete de tratament pentru pensionari
Guvernul a alocat în acest an suma de 200 de milioane de lei pentru 103.000 de bilete de tratament balnear destinate pensionarilor, a anunțat Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).
Suma alocată pentru 2021 este cu 60% mai mare decât cea de anul trecut când s-a cheltuit doar o treime din totalul de 370 de milioane de lei alocaţi pentru biletele de tratament balnear, respectiv 120,7 milioane de lei, potrivit ministerului.
„Din cauza pandemiei de COVID-19, anul trecut, gradul de ocupare a fost de doar 40%, ceea ce înseamnă 67.000 de bilete valorificate. Anul acesta putem contracta aproximativ 103.000 de bilete, împărţite în 17 serii de plecare în staţiuni balneoclimaterice. Nu este aşadar vorba despre o diminuare a alocării faţă de ceea ce a fost anul trecut (...), câtă vreme suma respectivă a fost de fapt utilizată la o treime, din motive legate de pandemie. Pentru 2021, an în care se menţin anumite condiţionări ale pandemiei, o alocare cu peste 60% mai mare decât suma folosită în 2020 este una realistă şi acoperă nevoile de tratament ale pensionarilor”, a apreciat ministrul muncii, Raluca Turcan, potrivit Agerpres.
Pot solicita bilete de tratament pensionarii şi asiguraţii sistemului public de pensii, cu mențiunea că până la 15% din numărul total de bilete contractate sunt alocate unor categorii de persoane care beneficiază de gratuitate în baza unor legi reparatorii.
Anul trecut, din cauza pandemiei, deși s-a permis în iunie reluarea activităţii de tratament balnear, au fost interzise procedurile pe bază de resurse naturale precum: terapiile calde cu nămol (băi, împachetări, masaje), băile cu ape minerale, băile terapeutice cu plante, aerosoloterapia etc. (C. Z.)