În ultimele zile ale anului trecut, fosta familie regală a Greciei a primit cetăţenia elenă şi a jurat loialitate republicii, într-o mişcare istorică la 50 de ani după ce ţara a abolit monarhia (1974),
Piaţa autohtonă a mezelurilor, în dificultate
Producătorii de mezeluri din România se confruntă cu o criză a materiei prime, deoarece în ţară nu există nici un furnizor de carne tranşată pentru producţie, iar piaţa din Europa este perturbată de China care, începând din luna mai, cumpără masiv pentru a-şi face stocuri de carne de porc şi a epuizat întreaga ofertă de carne pentru mezeluri. Potrivit producătorilor din industrie, această criză este un efect indirect al războiului comercial dintre SUA şi China şi a dus deja la o scumpire a materiei prime în acest an cu 80% faţă de anul trecut.
„Există o provocare pe care piaţa e foarte greu să o înţeleagă dacă i-o explici. Deşi piaţa de mezeluri este o piaţă cvasidominată de jucători locali şi la nivel de reţete, de sortimentaţie, piaţa de mezeluri din România este una din cele mai fragmentate şi mai diversificate pieţe din toată Europa. Piaţa de mezeluri din România a fost prima afectată de conflictul (economic - n.r.) dintre Statele Unite şi China. Probabil că în Europa, în zona de FMCG (produse cu vânzare rapidă, în general alimentare - n.r.), foarte puţin din aceste tensiuni economice au fost văzute. Principalii jucători din piaţa de mezeluri din România sursează (cumpără - n.r.) materia primă din afară, deci, să fie foarte clar, deşi avem reţete româneşti protejate geografic, deşi tot ce avem aici e calibrat la relevanţa locală, materia primă vine din afară“, a afirmat, săptămâna trecută, la un eveniment de specialitate, directorul de marketing al Cris-Tim, Călin Clej.
Reprezentantul producătorului român a explicat că reacţia Chinei de a-şi face, începând din luna mai, stocuri de carne de porc a epuizat întreaga ofertă de carne pentru mezeluri din Europa.
„În România nu există furnizor de materie primă, respectiv carne tranşată. Noi nu avem abator, noi cumpărăm carne gata tranşată sau carcasă, dacă este nevoie. Nu există în România furnizor de asemenea calibru. Există unul, celebrul Comtim de la Timişoara, care a fost cumpărat de americanii de la Smithfield şi ulterior revândut unei companii chineze. În momentul în care s-a declanşat pesta porcină în Asia, şi asta a fost undeva în martie-aprilie anul acesta, implicit China, care este cel mai mare consumator de carne de porc, s-au evaporat toate stocurile de materie primă pentru Europa. China, începând din mai, a venit şi a început să cumpere, să-şi facă stocuri, oferind cu 30%-40% pe kilogram mai mult decât a fost media istorică în Europa. S-a golit tot, deci, practic, nu mai există nici un fel de stoc pentru jucătorii medii spre mari şi în momentul acela a început panica“, a explicat Clej, potrivit Agerpres. Potrivit acestuia, preţul de achiziţie la materia primă este cu 80% mai mare faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă, iar preţul produselor la raft a crescut cu 4%.