Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Piața „George Enescu”, învăluită în farmecul muzicii
Mult așteptata serie de concerte în aer liber din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” a început săptămâna trecută în piața din fața Ateneului Român din București. În primele patru zile de spectacole, sute de iubitori de muzică clasică s-au bucurat de interpretarea celor mai apreciate orchestre românești și a invitaților speciali, precum actorul Marcel Iureș, tenorul Ștefan Pop și dirijorul Tiberiu Soare.
În ciuda ploii, Piața Festivalului s-a umplut încă din prima seară. Câteva sute de bucureșteni de toate vârstele s-au întâlnit în spațiul amenajat pe Calea Victoriei pentru a reasculta câteva dintre cele mai cunoscute arii din istoria muzicii clasice, în atmosfera unică ce se creează la fiecare ediție a Festivalului „George Enescu”. Bucuria pe care o provoacă aceste concerte se observă lesne pe chipurile spectatorilor și în mărturisirile lor pline de emoție: „Cred că Piața Festivalului este un loc unde banii, puterea și prestigiul dispar, unde melomanii renunță la ținuta scrobită și se amestecă în mulțime, regăsindu-și inocența. M-a impresionat faptul că sunt aici foarte mulți tineri, care se întorc pe direcția bună, aducătoare de împlinire. Dacă lucrurile stau așa, cred că putem să ne așteptăm la multe din partea lor. E primul an în care vin, pentru că de puțin timp am început să-mi deschid simțurile în această direcție unde cred că e mai multă lumină. De obicei, la spectacolele lui Tiberiu Soare de la Operă rar se găsesc locuri, trebuie să te zbați ca să găsești bilete, prezența lui aici e bucurie la liber. Locul ăsta te face să treci de la gândire la simțire, să fii mai aproape de frumusețea din tine, să dai vieții tale romantism. Toate frumusețile și splendorile muzicii ți se oferă ca un dar, împreună cu o parte din sufletul artiștilor de pe scenă. Este o experiență pe care n-o să o mai ratez în anii viitori”, ne-a mărturisit Adina Alexe, una dintre spectatoare.
Seria de concerte a fost deschisă joi de Orchestra Națională Radio, dirijită de italianul David Crescenzi, în compania tenorului Ștefan Pop - câștigător al prestigiosului concurs internațional "Operalia” - care a interpretat mai multe fragmente celebre semnate de Giusseppe Verdi, Giaccomo Puccini, Gaetano Donizetti, Piotr Ilici Ceaikovski, din opere ca „Rigoletto”, „Boema”, „Elixirul dragostei” sau „Evgheni Oneghin”.
Concertele au continuat vineri cu Orchestra Simfonică și Corala Academică a Filarmonicii Oltenia, soprana Tina Munteanu și tenorul Liviu Indricău. Sâmbătă, 12 septembrie, pe scenă au urcat Bucharest Festival Orchestra, solista Angelica Postu și actorul Marcel Iureș, în reprezentația "Planetele” (regizor: Vlad Zografi, dirijor: Cristian Lupeș). Bucharest Festival Orchestra este o platformă muzicală care nu se limitează la concertele clasice, ci propune de câțiva ani spectacole inedite realizate în colaborare cu muzicieni, actori, regizori, dansatori, graficieni și designeri.
Duminică, pe scena festivalului au revenit Tiberiu Soare și Orchestra Simfonică Română, care au interpretat "Rapsodia” lui George Enescu, urmată de "Concertul pentru flaut” al lui Sabin Păuța și „Suita din Lacul lebedelor” a lui P.I. Ceaikovski. Dirijorul Tiberiu Soare este unul dintre muzicienii cei mai asteptați la fiecare dintre edițiile festivalului, mereu dedicat misiunii de a aduce muzica aproape de toți oamenii: "Muzica trebuie să fie o prezenţă constantă în viaţa cetăţii. Când aducem un repertoriu de mare popularitate pe scenele din pieţele publice, le spunem tuturor celor care se întâmplă să fie acolo, cu sau fără bună-ştiinţă, că noi, muzicienii, şi arta în general facem parte din viaţa curentă a oraşului“, a subliniat dirjiorul în cadrul festivalului.
Luni, 14 septembrie, pe scena din Piața Festivalului au urcat Romanian Radio Brass Quintet, iar aseară spectatorii s-au bucurat de concertul oferit de 4 Strings Quartet, urmând ca în această seară să-i încânte pe spectatori Grupul vocal Acapella și Trio Mozaic. Concertele continuă până la sfârșitul acestei săptămâni cu alte grupuri muzicale de top, printre care Camerata Regală, Orchestra Sinfonia Bucureşti și Bucharest Symphonic Pops Orchestra. Pe lângă acestea, programul zilnic din Piața Festivalului mai cuprinde reprezentații ale elevilor de la școlile de muzică din țară, începând cu ora 16:00, și proiecții de film după ora 21:00.
Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile. Mai multe detalii se pot găsi pe site-ul www.festivalenescu.ro