Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Pictura românească din secolul al XIX-lea, prezentată la MNAR
Pictura românească în secolul al XIX-lea este tema programelor pe care Muzeul Naţional de Artă al României le va oferi publicului în luna iunie, vizitatorii fiind invitaţi în Galeria Naţională pentru a se familiariza cu începuturile picturii româneşti moderne. Prezentarea a debutat cu primii pictori români şi străini, care au avut un rol important în introducerea portretului realizat în tehnica picturii în ulei, în România.
În galerie pot fi vizionate lucrări ale lui Carol Popp de Szathmary, pictor al Casei Regale, care a fost unul dintre primii artişti care au practicat fotografia pe teritoriul românesc. Vizitatorii vor putea observa influenţa Biedermaier la Mihail Topler, avântul romantic la Constantin Daniel Rosenthal, Barbu Iscovescu, Ion Negulici şi descoperirea academiilor franceze şi germane la Constantin D. Stahi, Sava Henţia, Mişu Popp. Vor fi prezentate şi primele momente ale învăţământului artistic românesc. În Moldova, primul pas în această direcţie s-a făcut datorită lui Gheorghe Asachi, Academia Mihăileană fiind inaugurată în 1835. Pentru aceste cursuri au fost invitaţi profesori specialişti din afara ţării, printre care şi pictorul Giovanni Schiavoni. Procesul a continuat în Moldova prin înfiinţarea Academiei de Belle Arte din Iaşi, în 1860, al cărei director a fost Gh. Panaiteanu-Bardasare. Primul proiect de înfiinţare a „Şcoalei de pictură şi sculptură“ din Ţara Românească a fost redactat de către Gh. Tătărescu şi datează din 1860, iar şcoala a fost înfiinţată patru ani mai târziu.