Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Pietonii, la fel de indisciplinați ca șoferii
Şase din 10 şoferi români vorbesc la telefonul mobil în timp ce se află la volan, fără a utiliza dispozitive handsfree, în timp ce aproape trei sferturi dintre pietoni traversează neregulamentar strada cel puţin ocazional, arată rezultatele unui sondaj de opinie realizat în mediul online, realizat în cadrul Campaniei naţionale de siguranţă şi prevenţie rutieră „Fii treaz la volan!”. Mai mult, peste 60% dintre pietoni sunt atenţi la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă.
Conform datelor centralizate de la cei peste 8.000 de respondenţi, circa 40% dintre şoferii din România trimit mesaje text atunci când se află la volan, din care 21% cu frecvenţă redusă şi 4% aproape la fiecare călătorie cu autovehiculul. Totodată, unul din cinci conducători auto (18%) a declarat că a condus sub influenţa alcoolului cel puţin o dată.
La nivel general, 60% dintre şoferii români recunosc faptul că vorbesc la telefonul mobil atunci când conduc fără a folosi dispozitivul handsfree, în timp ce 54% dintre respondenţi au precizat că li se întâmplă rar să se simtă obosiţi atunci când conduc, însă 3% dintre ei se simt des obosiţi la volan. În acelaşi context, 8% din totalul celor chestionaţi au admis că au aţipit la volan în timp ce conduceau.
În ceea ce priveşte comportamentul pietonilor români, rezultatele sondajului de specialitate arată că 70% dintre aceştia traversează neregulamentar (66% fac acest lucru ocazional, în timp ce 7%, în fiecare zi). Mai mult decât atât, aproape 40% au traversat trecerea de pietoni în fugă cel puţin o dată (18% - foarte rar, 17% - uneori, 5% - adesea).
„Distragerea atenţiei este o altă problemă care poate creşte riscul unui accident rutier. Peste 60% dintre pietoni sunt atenţi la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă (scriu mesaje, se joacă etc.) - 49% fac acest lucru ocazional, în timp ce 12%, foarte des”, notează realizatorii cercetării.
În ceea ce privește bicicliștii, 77% dintre aceștia nu folosesc nici un echipament de protecţie când circulă cu acest mijloc de transport. De asemenea, 11% poartă doar cască, în timp ce doar 12% poartă atât cască de protecţie, cât şi genunchiere, cotiere şi alte elemente de siguranţă.
În trafic, 45% dintre participanţii la sondaj care merg pe bicicletă spun că semnalizează cu mâna schimbarea direcţiei de mers de fiecare dată, în timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adoptă deloc această practică.
Sondajul „Cât de treaz eşti în trafic?”, desfăşurat în perioada 21 august - 17 septembrie 2017 în mediul online, în cadrul unei campanii iniţiate de Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor cu sprijinul Poliţiei Române, a fost realizat pe un eşantion de 8.081 respondenţi, majoritatea (76%) având între 18 şi 25 de ani. Din totalul celor intervievaţi, 76% au fost bărbaţi, iar 23%, femei.
De asemenea, 81% dintre participanţii la sondaj (6.574) sunt şoferi, 60% (4.816) au declarat că merg pe bicicletă, iar 9% (732) s-au încadrat la categoria motocicliştilor, folosind acest mijloc de transport. Dintre şoferii care au participat la sondaj, 72% conduc zilnic, 20% de câteva ori pe săptămână, 6% de câteva ori pe lună, iar 3%, mai rar de o dată pe lună.
În România anului 2016, s-au înregistrat, potrivit unui raport întocmit de Institutul Național de Statistică (INS), nu mai puțin de 30.751 de accidente rutiere, în urma cărora 1.913 persoane și-au pierdut viața, iar alte 39.562 au fost rănite. Asta înseamnă că, în medie, pe șoselele din România au avut loc, în fiecare zi a anului 2016, 84 de accidente de circulație soldate cu 121 de victime.