Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Plafonarea la alimente va duce la o cascadă de efecte negative
Se vehiculează tot mai des în spațiul public ideea plafonării prețurilor la alimentele de bază, ca o formă de protejare a populației față de scumpirile produselor alimentare. O importantă federație a producătorilor din industria de profil consideră că o astfel de măsură va duce la criză alimentară, speculă și șomaj. În același timp, ministrul agriculturii declară că România nu este în situația de a plafona prețurile și că autoritățile au metode de intervenție în cazul în care vor apărea dezechilibre pe piața alimentelor.
Introducerea unor măsuri de plafonare a preţurilor alimentelor ar produce probleme în aprovizionarea populaţiei cu produse alimentare şi ar stimula specula, a avertizat Romalimenta, una din organizațiile producătorilor din industria alimentară.
„Adoptarea plafonării va avea ca efect imediat periclitarea aprovizionării populaţiei cu produse, previzionându-se o criză alimentară accentuată, lipsurile de pe piaţă stimulând specula şi economia subterană. Mii de locuri de muncă vor fi puse în pericol, companiile fiind nevoite să adopte măsuri de eficientizare a costurilor”, menţionează comunicatul federației, preluat de Agerpres.
Producătorii din industrie mai arată că o eventuală plafonare va genera, pe lângă o aparentă şi trecătoare calmare a preţurilor, o cascadă de efecte negative persistente pe întregul lanţ agroalimentar.
„Industria noastră va fi grav afectată pe termen lung, prin prisma faptului că preţul nu mai reflectă costul de producţie în toate componentele sale, adică vom lucra în pierdere. (…) Efectele negative vor depăşi substanţial beneficiile, cei mai mulţi operatori economici neputând suporta pierderile şi fiind obligaţi să-şi închidă afacerile şi implicit să sisteze livrările de alimente, deficitul crescând şi mai mult. Plafonarea va duce la pierderi financiare substanţiale pentru producătorii agroalimentari, care se vor răsfrânge inclusiv asupra salariaţilor”, consideră organizația patronală.
Totodată, Romalimenta este de părere că „autorităţile au la dispoziţiile pârghiile necesare, de exemplu prin Monitorul Preţurilor, Consiliul Concurenţei”, prin care pot descuraja eventualele tendinţe speculatorii.
Pe de altă parte, ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat marți seară, la TVR, că se analizează metodele de intervenție pe care le-ar putea lua statul în cazul unor dezechilibre pe piața alimentelor.
Întrebat clar dacă rămâne în picioare ideea de a plafona pentru o perioadă limitată prețurile la alimente de bază, potrivit stiri.tvr.ro, ministrul a răspuns: „Nu. Rămâne în picioare ideea că analizăm metode de intervenție. Una dintre ele poate fi, în cazul în care ar apărea dezechilibre în piață, să plafonăm alimentele, dar nu la producător. (...) Și dacă ar apărea dezechilibre, cum a apărut spre exemplu în situația energiei electrice, statul a trebuit să intervină să plafoneze. Nu suntem în această situație”. (C. Z.)