Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Plan de acţiune pentru dezvoltarea agriculturii ecologice
La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale masa rotundă cu tema „Evaluarea oportunităţilor de înfiinţare a unei structuri interprofesionale în sectorul agricultură ecologică“. La această întâlnire au participat reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi ai Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică, Asociaţiei Bioagricultorilor din România-Bioterra, Asociaţiei Bio România şi Ekomarket Transilvania.
În cadrul acestei întâlniri au fost discutate punctele vulnerabile ale sectorului, măsuri şi acţiuni pentru promovarea sectorului, precum şi importanţa constituirii unei structuri interprofesionale în acest domeniu. De asemenea, în urma discuţiilor purtate între participanţi s-a evidenţiat necesitatea elaborării Planului de acţiune pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în România. Ministerul a anunţat că, datorită trendului ascendent înregistrat pe piaţa internă în ceea ce priveşte cererea de produse ecologice, este necesară introducerea submăsurii de agricultură ecologică, din cadrul Axei 2 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru acordarea de sprijin producătorilor agricoli prin plăţi de agro-mediu, după o prealabilă negociere şi acceptare a acestei măsuri de către Comisia Europenă. De asemenea, s-a constatat importanţa identificării altor forme de sprijin de la bugetul naţional începând cu anul 2010 pentru acest sector. Participanţii la discuţie au subliniat importanţa consolidării pregătirii profesionale a participanţilor la filiera din agricultura ecologică, la nivel teritorial, inclusiv ai responsabililor cu agricultura ecologică din cadrul Direcţiilor pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi a formării profesionale a unor experţi la nivelul autorităţilor deconcentrate (ANCA, APIA). Totodată, s-a apreciat că ar fi utilă o mai mare implicare în dezvoltarea acestui sector din partea partenerilor privaţi, precum şi necesitatea constituirii unei asociaţii interprofesionale care să participle la negocierile cu Comisia Europeană şi să se implice alături de MAPDR în cogestiunea filierei. De asemenea, reprezentanţii ministerului au decis că vor intensifica acţiunile de promovare a agriculturii ecologice.