Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Plan de redresare a Europei de 672,5 miliarde de euro
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto), a ţinut în fața Parlamentului European un discurs privind starea Uniunii, în cadrul căruia a prezentat şi mecanismul de redresare şi rezilienţă, principalul instrument de refacere a statelor membre UE după criza sanitară din acest an. Prin intermediul acestuia se oferă 672,5 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi şi granturi.
Pentru a beneficia de acest mecanism, statele membre ar trebui să prezinte proiecte de planuri de redresare și reziliență în care să descrie agendele naționale de investiții și reforme în conformitate cu obiectivele de politică ale UE: sustenabilitatea mediului, productivitatea, echitatea și stabilitatea macroeconomică. „Planurile statelor membre ar trebui, de asemenea, să le permită consolidarea potențialului de creștere economică, crearea de locuri de muncă și reziliența economică și socială și, totodată, să facă față tranziției verzi și celei digitale”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Executivului european.
În acelaşi timp, comisia „încurajează ferm” statele membre să includă investiții și reforme în mai multe domenii, precum tehnologiile curate, digitalizarea administrației și serviciilor publice (inclusiv a sistemelor judiciare și de asistență medicală), sau adaptarea sistemelor de învățământ „pentru a sprijini competențele digitale și educația și formarea profesională pentru toate vârstele”. „Statele membre au nevoie de orientări clare pentru a ne asigura că bugetul de 672 de miliarde de euro al mecanismului este investit atât pentru redresarea economică imediată a Europei, cât și pentru o creștere durabilă și favorabilă incluziunii pe termen lung. (...) Suntem pregătiți să sprijinim statele membre în elaborarea strategiilor lor naționale”, a declarat președinta CE, Ursula von der Leyen.
Totodată, aceasta a anunţat că Uniunea Europeană va crea propria agenţie de cercetare biomedicală şi va convoca anul viitor un summit global privind sănătatea, „într-o încercare de a se pregăti mai bine pentru viitoarele pandemii”. CE va propune întărirea Agenţiei Europene a Medicamentelor şi a Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, precum şi crearea unei agenţii europene pentru cercetare şi dezvoltare avansate în domeniul biomedical pe model american.
Ursula von der Leyen îşi propune şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din UE cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Vor fi finanţate propuneri în valoare de 1 miliard de euro pentru proiecte de cercetare și inovare. Obiectivul este ca până în 2050 Europa să devină primul continent „neutru” din punct de vedere climatic.
(Oana Nistor)