Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Plan de revigorare a sportului românesc
Ministrul tineretului şi sportului, Elisabeta Lipă, a anunţat că instituţia pe care o conduce va lansa, împreună cu Ministerul Educaţiei, începând cu noul an şcolar, un program după modelul Daciada de dinainte de 1989, adresat populaţiei şcolare şi universitare, pentru a stimula copiii să facă sport.
„ Ministerul Tineretului şi Sportului îşi propune să lanseze, începând cu noul an şcolar, alături de Ministerul Educaţiei, un nou program adresat populaţiei şcolare şi universitare, respectiv modelul noua Daciada. (...) Mecanismul este prin competiţii, un program bine definit şi o bază de selecţie reală, astfel încât majoritatea copiilor practicanţi de sport de masă să se regăsească şi în sportul de performanţă”, a spus ministrul Elisabeta Lipă, la forumul „Sportul - disciplină-cheie pentru dezvoltarea personală”. Aceasta speră ca, în viitor, copiii să poată face sport pe perioada vacanţelor, în incinta bazelor sportive şcolare. „Suntem conştienţi că la ora actuală sportul este într-o situaţie foarte delicată. Sport nu se mai face nici în şcoală, nici în studenţie şi nici acolo unde ar trebui să se facă de performanţă. Dacă reuşim un singur lucru, să vedem copiii pe perioada vacanţelor în bazele sportive ale şcolilor, atunci înseamnă că această dezbatere de azi a avut succes”, a menţionat Lipă. Ministrul educației, Mircea Dumitru, a spus că ia în calcul ca elevii să poată avea acces, din toamnă, în curtea şcolii şi în afara cursurilor sau în weekend, pentru a desfășura activităţi sportive. „Este foarte important ca educaţia copiilor, a elevilor să se concentreze şi asupra practicării sporturilor”, a subliniat Dumitru. El a anunțat, totodată, că în toamnă va discuta cu parlamentarii şi pe marginea proiectului de lege care prevede includerea în programa de gimnaziu a trei ore de sport pe săptămână, în loc de două. Ion Ţiriac, fost jucător de tenis şi preşedinte COSR, a susţinut că „este minutul zero în care trebuie să salvăm naţiunea. Asta este cea mai mare prioritate. Iar salvarea naţiunii începe cu cel mic, de 2 ani, 3 ani, care nu trebuie să facă sport, ci să înveţe să meargă corect, să alerge ca lumea... iar abia apoi, din semănatul ăsta de milioane de copii, să cernem şi noi la sport şi să ne iasă o Nadia, o Lipă, un Năstase. Suntem o naţiune talentată, dar nu ajunge. Este nevoie de o generaţie tânără şi sănătoasă”. Ţiriac a mai spus că este nevoie de un plan strategic şi de voinţă politică pentru ca sportul să beneficieze de infrastructura de care are nevoie.
Prezent la dezbatere, vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, s-a declarat de acord cu faptul că pentru revitalizarea şi dezvoltarea sportului românesc este nevoie, în afară de infrastructură, de un proiect naţional strategic, bazat pe consens politic şi armonie în lumea marilor performeri români. „Sportul poate să facă, în acest moment, cea mai bună educaţie naţională, pentru că trăim într-o lume a zeilor sportului. (...) Ştiu mai puţini de Brâncuşi, Eugen Ionescu sau oricine vreţi din domeniul culturii române, faţă de trioul Nadia, Gică Hagi şi Năstase. Sportul este cel mai important element al culturii identitare, al identităţii noastre”, a afirmat Dâncu. Referindu-se la infrastructura sportivă, acesta a menţionat și proiectele în domeniu, dezvoltate de MDRAP: „Între 2002 şi 2015 s-au finalizat 1.100 de săli de sport. (...) Sălile de sport există, dar fără un proiect naţional nu au nici un sens”. Miniştri, reprezentanţi ai administraţiei locale, factori de decizie de la nivelul Comitetului Olimpic Sportiv şi al federaţiilor, dar şi foşti mari sportivi au fost prezenţi, marţi, la forumul „Sportul - disciplină-cheie pentru dezvoltarea personală”, care a avut loc la Palatul Parlamentului.